eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Gemini Observatory/NSF/AURA

Csillagközi vendég érkezett a Naprendszerbe

Az elsőként érkezett, sajátos alakú Oumuamua neve már sokaknak ismerős lehet, most pedig a második objektum tartja lázban a tudósokat.

A 2017-ben felfedezett Oumuamua az első ismert üstökös, amely a csillagközi térből érkezett a Naprendszerbe. A Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygóközpontja a múlt héten bejelentette, hogy csillagászai valószínűleg felfedezték a második csillagközi objektumot, amit az ember valaha észlelt - írta a Qubit.

Gennagyij Boriszov krími amatőr csillagász augusztus 30-án elsőként fedezte fel a tárgyat, amelyet előzetesen el is nevezett C/2019 Q4 (Borisov) üstökösnek. A későbbi megfigyelések arra utaltak, hogy a tárgy hiperbolikus pályán halad, ami azt is jelenti, hogy sebessége megengedi, hogy kiszabaduljon a Naprendszer gravitációs mezejéből, ez pedig arra utal, hogy nem a Naprendszerből származik.

„A felfedezésben az a legizgalmasabb, hogy az új vendég összevethető az Oumuamuával”, azzal a szivarszerű kisbolygóval, amely az első ember által érzékelt csillagközi űrtárgy volt Naprendszerünkben – mondta a Gizmodónak Matthew Holman, a Kisbolygóközpont igazgatója.

A C/2019 Q4 (Borisov) csillagközi eredetét még további vizsgálatoknak kell megerősítenie, de a kutatók máris elkezdtek gondolkodni rajta, milyen különbségek lehetnek az Oumuamua és az új látogató között.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×