eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Óriási, mintegy 2500 négyzetméteres, több mint 125 ezer normál méretű postai képeslapból összeállított képeslap az Aletsch-gleccseren, a Jungfrau 3466 méteres magasságban húzódó nyergének közelében 2018. november 16-án. Az eredeti képeslapokat a villág 35 országából írták gyermekek és fiatalok a klímaváltozás és a globális felmelegedés ellen szót emelve. A szervezők a képeslapóriással szeretnének bekerülni a Guinness Rekordok Könyvébe. Az 1,5 Celsius-fok arra utal, hogy szakértők szerint az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokban kellene korlátozni a Föld felmelegedését.
Nyitókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Valentin Flauraud

Az eddig véltnél is gyorsabban melegszik a Föld

Az iparosodás előtti korszakhoz képest 6,5-7 Celsius-fokkal is emelkedhet a Föld felszíni átlaghőmérséklete 2100-ig, amennyiben a globális szén-dioxid-kibocsátás üteme nem változik - derült ki két neves franciaországi kutatóközpont egymástól független klímamodelljeiből.

A friss mutatók meghaladják az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 2014-es jelentésében szereplő számokat, továbbá azt sugallják, hogy a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezmény célkitűzéseit - a Föld felmelegedésének az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 2, de lehetőség szerint 1,5 Celsius-fokban való korlátozása -, még nehezebb lesz megvalósítani.

A globális átlaghőmérséklet mostanra bekövetkezett mindössze 1 Celsius-fokos emelkedése nyomán is egyre pusztítóbb hőhullámok, aszályok, áradások, trópusi ciklonok és a tengerszint emelkedése sújtják a bolygónkat.

Az IPCC 2021-re várható következő átfogó jelentésének alapját már az újgenerációs klímamodellek, köztük a most publikált két francia tanulmány fogják adni.

A francia Nemzeti Meteorológiai Kutatóközpont (CNRM) és a Pierre Simon Laplace Intézet Klímamodellező Központjának két új modellje szerint a megnövekedett légköri szén-dioxid-koncentráció könnyebben fel fogja melegíteni a Föld felszínét, mint azt a korábbi számítások sugallták.

Amennyiben az eredmények igaznak bizonyulnak, akkor ez a magasabb "egyensúlyi klímaérzékenység" (ECS) azt fogja jelenteni, hogy az emberiség "szén-dioxidbüdzséje" valószínűleg zsugorodni fog.

A szakemberek szerint a gyorsabb ütemű melegedés kevesebb időt enged az alkalmazkodásra és növeli az esélyét az olyan éghajlati "fordulópontok" bekövetkezésének, mint a permafroszt - állandóan fagyott talaj - olvadása, ami tovább erősítené a melegedést.

Az IPCC óceánok és a Föld fagyott régióinak állapotával foglalkozó - egyelőre csupán vázlatos - különjelentése szerint a felszíni permafroszt 33-99 százaléka elolvadhat 2100-ig a globális szén-dioxid-kibocsátás megfékezése nélkül, aminek nyomán több milliárd tonna üvegházhatást okozó gáz kerülne a levegőbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×