eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Wikipédia/Razvan Antonescu

Értékes leletre bukkantak Kolozsváron

A régészek a Híd utca felújítását megelőző feltárások során találtak rá a középkori város északi kaputornyát.

Ez az első felszínre került középkori kapuja a városnak - írja a Krónika Online.

A felfedezésről Sorin Cociş régész, a Régészeti és Művészettörténeti Intézet munkatársa elmondta: az intézet mellett az Erdélyi Történeti Múzeum, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szakemberei dolgoznak az útszakaszon, ahol napvilágra bukkant az A kategóriás műemlék.

Mint mondta,

a kapunak eddig egy 11 méteres szakaszát sikerült felfedni, de folytatják a feltárást.

A szakember szerint az Óvár tornyos kőkapuját 1404-ben építették és a város terjeszkedése során, 1873-ban bontották le. A városkaput nem tudják megmutatni a nagyközönségnek, a földben fogják konzerválni.

Kolozsvár négy egykori kaputornya közül az egyik legfontosabbat fedezték fel a szakemberek,

ez a történelmi emlék azért is kiemelkedő, mert a másik három kaputorony sohasem került felszínre.

A kolozsvári önkormányzat erőteljesen sürgette a régészek feltárómunkáját, a polgármesteri hivatal azt szeretné, ha a sugárút korszerűsítése december elsejére befejeződne, mivel a román nemzeti ünnepre a városba várják Klaus Johannis államfőt.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×