eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Phys.org/Kimberley Chapelle

Új dinoszauruszfajt azonosítottak paleontológusok

A brit és dél-afrikai kutatók egy több mint 40 éve talált fosszília alapján jutottak erre a felfedezésre.

A maradványokra 1978-ban bukkantak és azóta a johannesburgi Witwatersrand Egyetem gyűjteményében őrizték. A kutatók akkor úgy vélték, hogy a korai jura időszakban élt massospondylus maradványait találták meg, ám a csontok és a koponya újabb vizsgálatából kiderült, hogy egy teljesen új fajról van szó - írta a phys.org.

A bemutatott tanulmány szerint a Ngwevu intloko (szürke koponya) nevű lelet a sauropodomorpha (gyíkláb formák) alrendjébe tartozó új faj és egy teljesen új nemet takar.

Az állat két lábon járt, három méter hosszú és izmos testalkatú lehetett hosszú nyakkal és kicsiny fejjel. Valamikor 200 millió éve élt, növényeket és kisebb állatokat fogyasztott.

A felfedezés segítheti a kutatókat, hogy jobban megértsék a triász és a jura közötti átmenetet,

amikor jóval összetettebb ökoszisztémák uralták a bolygót.

A massospondylus a dinoszauroszok egyik legelső neme, amely a jura időszak kezdetén élt. Dél-Afrikában rendszeresen találtak maradványait, a sauropodomorpha alrendbe tartoznak, és a sauropodák elődjeink tartják őket.

A kutatók most elkezdik megvizsgálni az eddig massospondylusnak vélt fosszíliákat, mondván, annak az eddig feltételezettnél több faja is létezhetett.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×