eur:
393.04
usd:
360.96
bux:
0
2024. július 15. hétfő Henrik, Roland
Nyitókép: Pixabay.com

Nemzetközi élvonalban a Semmelweis Egyetem a szervátültetések terén

Dobogós helyen áll az Eurotransplanthoz csatlakozó tagállamok intézményei között a szívátültetések tekintetében a Semmelweis Egyetem, de a vese- és a májtranszplantációk számát tekintve is benne van az első ötben. Az intézményben tavaly minden eddiginél több, összesen 327 transzplantációt végeztek.

A jelenleg nyolc országot és 79 aktív transzplantációs centrumot tömörítő Eurotransplanthoz több mint öt éve csatlakozott Magyarország. A Semmelweis Egyetem alapításának 250 éves jubileumi évében azt tűzte ki célul, hogy öt éven belül a szívtranszplantációk számát tekintve az első, míg máj- és veseátültetés tekintetében dobogós helyen álljon az Eurotransplant tagállamai között – tájékoztatott az egyetem.

Az intézmény a nem élődonoros veseátültetések esetében már évek óta vezeti a ranglistát.

Hazánkban egyedülálló módon az összes transzplantálható szerv – szív, máj, vese, hasnyálmirigy és tüdő – átültetése folyik az egyetemen, a tüdőtranszplantációt az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) együttműködésben végzik a szakemberek.

Hónapokig tart a felkészítés, élethosszig az utógondozás

A transzplantáció a legmagasabb, progresszív szintű ellátás, a műtétre való felkészülés eseténként hónapokat is igénybe vehet, maga a műtét – szervtől függően – 5-12 órán át tarthat, az utógondozás első időszakában pedig hetekig a klinikán tartózkodnak a betegek.

A Semmelweis Egyetem klinikáin 3500-nál is több transzplantálttal tartják a kapcsolatot.

Az utánkövetés élethosszig tart, és rendszeres havi orvos-beteg találkozókat foglal magában, amely megnöveli a betegek egészségesen eltöltött éveinek számát és segít az esetlegesen kialakuló társbetegségek, vagy szövődmények gyors felismerésében. Ennek érdekében az egyetem munkatársai elvégzik a szükséges képalkotó-, labor- vagy szervfunkciós vizsgálatokat, konzultálnak a beteggel és az eredmények megismerése után, szükség szerint állítják be a gyógyszeres kezelést.

Tavaly 164 vese, 80 máj, 3 hasnyálmirigy és 57 felnőtt szívátültetés zajlott

az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati, valamint Transzplantációs és Sebészeti Klinikáin, míg az OOI bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikán, az OOI-vel együttműködésben egy gyermek és 22 felnőtt kaphatott új tüdőt.

2017-ben 168 vese, 74 máj, 48 szív és 4 hasnyálmirigy átültetés volt az intézményben, míg az OOI-vel közös programban 2017-ben 21 tüdőátültetést végeztek.

Legnagyobb mértékben, több mint 15 százalékkal a szívtranszplantációk száma emelkedett,

nőtt az előző évhez képest a májtranszplantációk, az élődonoros vesetranszplantációk és a gyermeken végzett transzplantációk száma is.

A 8 országot tömörítő Eurotransplant szívátültetést végző 38 centruma közül a Semmelweis Egyetem második lett a 2018-ban elvégzett szívtranszplantációk száma alapján. Veseátültetést összesen 70 helyen végeznek a hálózat országaiban, az egyetem az ötödik helyen áll, míg a 38 májtranszplantációval foglalkozó centrum közül a negyedik legjobb eredményt érte el. A nem élődonoros veseátültetések esetében már évek óta vezeti a ranglistát a Semmelweis.

Magyarország öt és fél éve, a 8 tagállam közül utolsóként csatlakozott az ötven éve alapított nemzetközi szervkoordinációs szervezethez, és rövid időn belül az élvonalba került.

Az átültetést megelőző elő- , majd a műtétet követő utógondozás is jellemzően az egyetem klinikáin történik, a felnőtt tüdőtranszplantáció esetében a Pulmonológiai Klinikán, míg gyermekeknél az I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikán. A klinikákon gondozzák a vese- és májtranszplantációra váró, majd a műtéten átesett pácienseket is.

2018-ban 10 gyermek kapott új vesét és 6 esett át májtranszplantáción.

Több transzplantációs program is az idén 250 éves Semmelweis Egyetemen indult el az országban elsőként: itt történt például az első sikeres vesetranszplantáció (1973), májtranszplantáció (1995) és szívtranszplantáció (1992) is. A Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet együttműködésében történt meg az első hazai tüdőtranszplantáció felnőtteknél (2015), majd 2018-ban elvégezték az első gyermek tüdőátültetést is.

Címlapról ajánljuk
„Minden nap szekálták” Trump feltételezett támadóját
Tudósítónktól

„Minden nap szekálták” Trump feltételezett támadóját

Az amerikai republikánus jelöltállító konvenció helyszínére indult el Donald Trump, aki ellen sikertelen merényletet kísérelt meg egy fiatal fegyveres szombaton. Az FBI szerint magányos támadó volt. Közben komoly bírálatok érték az elnöki testőrséget.

A spanyolok végigverték Európa elitjét

A torna legjobb csapata diadalmaskodott a 2024-es Európa-bajnokságon, a spanyol válogatott mind a hét mérkőzését megnyerte a tornán. Ritka menetelés végén ült fel a trónra: legyőzte, illetve kiejtette a rendező német csapatot, az előző torna két döntősét, a francia és az olasz válogatottat, s a legnagyobb esélyesek közé sorolt francia csapatot, a horvát, az albán és a georgiai együttest.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×