eur:
400.4
usd:
362.91
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

Meglepő dolog derült ki a dinókról

A korábban feltételezettnél jóval hosszabb lehetett egyes dinoszauruszok költési ideje: a fejlődő állatok akár 3-6 hónapig is a tojásban maradhattak.

Ezeknek a dinoszauruszoknak a kelési ideje így inkább a hüllőkére hasonlíthatott, mint a madarakéra. A szakértők feltételezése szerint ez szerepet játszhatott a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtti tömeges kihalásában. A hosszú fejlődési időszak ugyanis befolyásolhatta a dinoszauruszok azon képességét, hogy a madarak és emlősök populációjához hasonlóan újra megerősödjenek.

Eddig azt feltételezték, hogy a dinoszauruszok hasonlóan rövid ideig fejlődtek a tojásokban, mint ma élő rokonaik, a madarak, amelyeknek költési ideje 11-85 nap. A hüllők hasonló méretű tojásaiban jóval hosszabb ideig fejlődnek az utódok.

Gregory Erickson, a Tallahassee-ben lévő Floridai Állami Egyetem kutatója és munkatársai két dinoszauruszfaj megkövesedett embrióit vizsgálta modern módszerekkel, CT-szkennerekkel és nagy felbontású mikroszkópokkal. Eközben elsősorban az úgynevezett Ebner-vonalakra, a fogak fejlődése során keletkező lerakódási vonalakra koncentráltak.

"Olyanok, mint az évgyűrűk, de ezek naponta keletkeznek. Így egyértelműen megszámolhatjuk őket, hogy lássuk, milyen hosszan fejlődött ki a dinoszaurusz" - mondta Erikson.

Eszerint a vizsgált, kifejlődve disznóméretű Protoceratop embriója három hónapos volt. A 194 grammos, megkövesedett tojást a Góbi-sivatagban találták. A Hypacrosaurus nevű faj vizsgált embriója viszont már hathónapos volt. A kacsacsőrű dinoszaurusz tojása négy kilogrammos volt, erre a kanadai Albertában bukkantak kutatók.

"Ez a munka jó példa arra, hogyan alkalmazhatók újszerű technikák és új ötletek egy régi probléma megoldására" - mondta Mark Norell, az Amerikai Természettudományi Múzeum munkatársa, a témában a Proceedings című tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzője.

A szakértők kifejtették: csak azt sajnálják, hogy nem állt rendelkezésükre összehasonlításként egy a madarakra jobban hasonlító dinoszaurusz embriója.

A dinoszauruszok fejlődéséről a fiatalkoruktól a kifejlettségig tartó időszakból sok információ áll a kutatók rendelkezésére, a tojásban eltöltött időről azonban, amely nagy jelentőségű a fejlődés szempontjából, viszonylag keveset tudni. A jó állapotban megmaradt dinoszaurusztojások ugyanis nagyon ritkák.

Címlapról ajánljuk

Egészen új rakétákkal támadta Irán Izraelt, de a fegyverek látványos kudarcot vallottak

Az InfoRádónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a még tesztelés alatt álló rakéták 12-15 perc alatt képesek elérni Izraelt. Ennél nagyobb eredményt azonban egyelőre nem tudtak felmutatni az irániak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Elfoglalta az orosz haderő a Donyeck megyei Vuhledárt. Szerdán az ukrán hadsereg is elismerte, hogy kivonultak a városból. Az egyik ukrán műveleti csoport szerint azért adták fel a stratégiai fontosságú erődvárost, mert az orosz csapatok majdnem bekerítették őket. Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely szerint automatikusan felmentést kap minden vád alól az, aki katonai szolgálatot vállal az orosz haderőben, miközben büntetőeljárás zajlik ellene. Szintén felmentés jár azoknak, akiket elítéltek, de még nem kezdték el letölteni börtönbüntetésüket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 06:13
×
×
×
×