eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Meglehet az Alzheimer-kór egyik oka

Ígéretes eredményt hozott a londoni Imperial College állatkísérlete az Alzheimer-kór gyógyításában. Az eljárás részleteiről Hangya Balázs agykutató, az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézetének munkatársa beszélt az InfoRádióban.

Az Alzheimer-kórban megjelenő összeállt fehérjekomplexumok a sejtek közötti térben is megjelennek és fokozatosan nő a mennyiségük. Az Alzheimer-kór egyik vezető elmélete, az amiloid-hipotézis arra épül, hogy az így kialakuló, úgynevezett amiloid-béta plakkok szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában– mondta az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézetének munkatársa.

A londoni Imperial College kutatóinak kísérletéről Hangya Balázs azt mondta: „ez a PGC-1 alfagén normálisan a sejtek energiaháztartását szabályozza. Ugyanez a kutatócsoport korábban már megmutatta, hogy a sejteken kívül, egy edényben ez a gén befolyásolni tudja az amiloid-bétafehérjék kialakulását, illetve befolyásolja azt az enzimet, ami gyártja ezeket a plakkokat. Az új eredmény arról szól, hogy ez nemcsak Petri-csészében, hanem egerekben is így működik.”

A kutatás során ezeket a géneket az egerek agyába fecskendezték, hogy ezek a megfelelő helyre kerüljenek, meg kell tervezni egy olyan vírusvektort, egy egységet, ami képes kívülről géneket a sejtekbe vinni – mondta az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézetének munkatársa.

„Ezek nem valódi vírusok, azoknak csak azt a részét tartalmazzák, ami a gének sejtbe jutásához szükséges. Ennek megtervezése és előállítása komoly molekuláris biológus munkát igényel, a beinjektálását úgy kell elképzelni, hogy egy nagyon pontosan szabályozott fecskendővel bejuttatják a megfelelő területre ezeket a vírusrészeket és géneket” - magyarázta Hangya Balázs.

Az agykutató kiemelte, hogy a kísérletek azt mutatták, hogy csökken az amiloid plakkok és az Alzheimer-modellegerekben jelentkező sejtelhalások száma, továbbá így ki lehet védeni a memóriazavarokat is.

„Ezek kezdeti kísérletek, még csak nagyon egyszerű viselkedési teszteket végeztek az egereken, az mindenképpen kecsegtető, hogy viselkedési eredmény is van, tehát úgy néz ki, hogy a memóriakiesést is ki lehet ezzel védeni. Az lesz nagyon fontos, hogy további kísérletekben bizonyítsák, hogy minden esetben kivédi a betegség kognitív tüneteit is, nemcsak egy metabolikus hatása van, amivel az amiloid plakkokat csökkenti” - fűzte hozzá Hangya Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×