eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Végre vége a Föld őrült rekordjainak!

Véget ért a Föld legtovább tartó hőmérsékleti rekordidőszaka.

Véget ért szeptemberrel az eddig mért leghosszabb, 16 hónapon át tartó olyan időszak, amikor minden egyes hónap globális havi melegrekordot döntött a Földön. Az elmúlt hónapot "csupán" minden idők második legmelegebb szeptemberének nyilvánították amerikai kutatók.

"2016 szeptembere 15,9 Celsius-fokkal a második legmelegebb szeptember az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) adatbázisában. Ezzel véget ért a rekordidőszak" - közölte a hivatal havi éghajlati jelentésében. A NOAA szeptember végén jelentette be, hogy az augusztussal immár az egymást követő 16. hónapban dőlt meg a globális havi melegrekord, így ez a leghosszabb rekordidőszak, amelyet a mérések bevezetése, 1880 óta tapasztaltak.

Az idei szeptember 0,9 Celsius-fokkal volt melegebb a 20. század átlagánál.

Emellett a január-augusztusi időszak szintén a legmelegebb volt, így 2016 újabb éves melegrekordot dönt a tavalyi után.

Nem sokkal maradt azonban el a szeptember sem a rekordtól: mindössze 0,38 Celsius-fokkal volt hűvösebb, mint a múlt év szeptembere, amikor a Csendes-óceánt melegítő El Nino jelenség épp erősödőben volt. Az El Nino júliusban fejeződött be, amitől a tudósok jelentős lehűlést vártak.

A folyamatosan növekvő hőmérsékleti minta azonban továbbra is nyilvánvaló, mivel a fosszilis tüzelőanyagok égetése továbbra is növeli a hőt tároló gázok jelenlétét a légkörben.

A szárazföld és az óceánok átlaghőmérséklete augusztusban 0,9 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a múlt évszázad átlaga (15,6 Celsius-fok), ami azt jelenti, hogy 137 éve most volt a legmelegebb augusztus, 0,05 fokkal melegebb, mint tavaly augusztusban.

2016 első nyolc hónapjában az óceánok és a szárazföld felszínének hőmérséklete 1,01 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál (14,1 Celsius-fok), 0,16 Celsius-fokkal haladva meg a 2015. évi január-augusztusi előző rekordot. A szakértők szerint 2016 nagy valószínűséggel felülmúlja 2015-öt, a modern idők eddigi legmelegebb évét, így ez lehet sorozatban a harmadik, globális melegrekordot döntő év.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×