eur:
392.83
usd:
363.53
bux:
72272.53
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Ezért járt idén az orvosi Nobel-díj

A rák és a központi idegrendszer olyan degeneratív betegségeinek megértésében, mint a Parkinson- és az Alzheimer-kór különösen nagy szerepe van szakértők szerint az autofágia folyamatának, amelynek kutatásáért idén Oszumi Josinori japán tudósnak ítélték oda az orvosi Nobel-díjat.

A stockholmi Karolinska Intézet hétfőn jelentette be, hogy a sejt megújulásában alapvető szerepet játszó mechanizmus kutatása területén elért eredményeiért a tokiói műszaki egyetem professzora kapja az elismerést.

A Cambridge-i Egyetem orvostudományi kutatóközpontjának igazgatóhelyettese a Reuters hírügynökség szerint azt mondta, japán kollégája kutatásai "eszközt jelentenek a világnak ahhoz, hogy megértsék, milyen fontos az autofágia az emlősöknél". David Rubinsztein hozzátette, hogy Oszumi Josinori úttörő kísérletei előtt is foglalkoztak az autofágiával, de nem voltak tisztában annak jelentőségével, nem tudták, hogyan szabályozódik.

Anna Wedell, az orvosi Nobel-bizottság tagja a dpa német hírügynökségnek azt hangsúlyozta, ma már tudják, hogy az autofágia sok betegségben játszik szerepet. "Kialakulhatnak betegségek, ha az autofágia nem jól működik, de az autofágia segíthet orvosolni is a bajt" - mondta a Karolinska Intézet munkatársa, aki szerint a következő lépés kideríteni, hogyan lehet befolyásolni a betegségeket és harcolni ellenük. A svéd genetikus hangsúlyozta, hogy ez egy egészen új kutatási terület, amely Oszumi által nyílt meg.

Anna Wedell szerint az autofágia a rák, az Alzheimer- és a Parkinson-kór mellett szerepet játszik a gyulladásos és a fertőző betegségekben, valamint a 2-es típusú cukorbajban is, vagyis sok olyan kórban, amely az öregedéssel jelenik meg.

A demencia egyes eseteiben például fehérje halmozódik fel az agyban, ami káros, meg kell szabadulni tőle - mondta. "Tudjuk, hogy az autofágia folyamata erre törekszik. Ha fel tudjuk erősíteni, talán csökkenteni tudjuk a kór tüneteit."

Ugyanezt hangsúlyozta David Rubinsztein is. "Az autofágia tünteti el az agysejtekben abnormálisan felhalmozódó fehérjéket is. Ha nem így lenne, az olyan betegségek, mint a Huntington- és a Parkinson-kór sokkal hamarabb és agresszívabb formában jelentkeznének" - fejtette ki a tudós, hozzátéve: állatkísérletek arra utalnak, hogy az autofágia fokozása késleltetheti és enyhítheti az említett betegségeket. Ő és csoportja ilyen terápiák kidolgozásán fáradozik.

Anna Wedell szerint rendkívül ritka, hogy valaki olyan hosszan dominál egy adott területet, mint Oszumi Josinori. Amikor a japán tudós megkezdte kutatásait, alig néhányan érdeklődtek csak az autofágia iránt, így Oszumi évtizedekig szinte egyedül tevékenykedett. Szokatlan, hogy egyetlen ember ilyen jelentős nyomot hagy, így nem volt nehéz a döntés - válaszolta arra a felvetésre, hogy a tudományos kategóriákban gyakoribb, hogy megosztva ítélik oda az elismerést.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×