eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
2050-re megháromszorozódik az Alzheimer-betegek száma

2050-re megháromszorozódik az Alzheimer-betegek száma

Szeptember 21-e az Alzheimer-kór világnapja. 2050-re háromszorosára nőhet az Alzheimer-betegek száma, a betegség azonban egészséges életmóddal megelőzhető vagy későbbre tolható -- mondta az InfoRádiónak Kovács Tibor, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense.

Egyértelműen népbetegségnek nevezte a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense az Alzheimer-kórt, egyre növekvő betegszám jellemzi.

„A demens betegek 70 százaléka Alzheimer-beteg. Ma a világon körülbelül 50 millió demens beteg él, a számuk exponenciálisan nőni fog, 2050-re megháromszorozódik, 130-150 millió közé becsülik a számukat. Magyarországon 2-300 ezer demens beteg van, 70 százaléka Alzheimer-beteg” - mondta Kovács Tibor.

Az ígért növekedés okairól szólva a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense kifejtette, minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb a betegség kialakulásának kockázata.

„65 éves kor körül egy, 85-90 éves korban a populáció 40 százaléka beteg. A társadalom öregszik, a várható élettartam emelkedik, ezért egyre inkább nő a betegszám. Nőknél kétszer gyakoribb az előfordulása, a hölgyek ösztrogéntermelésének csökkenése, tehát a klimax, a menopauza megjelenése biztos kockázati tényezője” - jelezte Kovács Tibor.

A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense elmondta, az Alzheimer-kór kialakulásának okát nem lehet tudni, csak azt, milyen tényezők fokozzák, illetve csökkentik a kockázatát.

„A betegségnek több szakasza van. A mindennapi tevékenységet károsító, gondolkodási zavar esetén beszélünk demenciáról. Ennek enyhe, középsúlyos és súlyos szakasza létezik. A középsőben a magatartási tünetek – zavartság, agitáltság, hallucinációk – viszik orvoshoz a beteget” - tette hozzá Kovács Tibor.

A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense elmondta megfelelő életmóddal a betegség megelőzhető, illetve kitolható.

„A szellemi és fizikai aktivitás elsődleges. Minél többet ajánlott tanulni, továbbképezni az agyat és szellemi tevékenységet végezni. Rendszeres fizikai aktivitás, mozgás: séta, torna, és az úgynevezett mediterrán étrend és a szív-, érrendszeri betegségek kockázati faktorainak csökkentése javasolt” - mondta Kovács Tibor.

A betegségnek tüneti kezelése létezik, sokaknál jelentős funkciójavulást tudnak hozni. A gyógyszerek a korai szakaszokban hatásosabbak, mint az előrehaladottabb szakaszokban.

„A háziorvosnál kell jelentkezni, akik ideggyógyászati, elmegyógyászati, neurológiai, pszichiátriai szakrendelésre irányítanak, hogy a diagnózis megszülessen” - mondta Kovács Tibor.

Fontos, hogy idős korban jelentkező rövidtávú emlékezetzavarnál erre a betegségre gondolni kell – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×