Infostart.hu
eur:
389
usd:
330.1
bux:
0
2025. december 25. csütörtök Eugénia

Megvan, mi fokozza a bőrrák mutációinak kialakulását

A vörös haj, a világos bőr és a szeplők kialakulásáért felelős génvariáns jelenléte fokozza a bőrrák genetikai mutációinak kialakulását - mutatták ki a világon elsőként a brit genetikai kutatóintézet, a Wellcome Trust Sanger Institute és a Leeds-i Egyetem munkatársai, hozzátéve, hogy ennek a génvariánsnak a hordozása olyan, mintha az ember plusz 21 évig lenne kitéve a napsugárzás hatásainak.

A Nature Communications című folyóiratban közölt eredmények szerint az MC1R génvariáns egyetlen kópiája is növeli a bőrrák legsúlyosabb típusának számító melanóma mutációinak megszaporodását.

A kutatók szerint mivel nagyon sok olyan ember is hordozza ezeket a variánsokat, aki nem vörös hajú, ezért mindenkinek érdemes vigyáznia a napsugárzással - írta a Medicalxpress című egészségügyi portál.

A világ népességének 1-2 százaléka vörös hajú, Nagy-Britanniában ez az arány nagyjából 6 százalék. A vörös hajúak az MC1R génvariáns két kópiáját hordozzák, ennek következménye a vörös haj, a világos bőrszín, a szeplők és gyakran a fokozott napfényérzékenység.

"Már jó ideje tudtuk, hogy a vörös hajú emberek esetében magasabb a bőrrák kialakulásának kockázata, de most először sikerült kimutatni, hogy a vörös hajért felelős gén összefüggésben van a bőrrák mutációinak megszaporodásával" - mondta a vizsgálatot vezető David Adams, a Wellcome Trust Sanger Institute munkatársa.

A kutatók több mint 400 rákos páciens daganatának DNS-ét elemezték és az MC1R génvariánst hordozó személyeknél átlagosan 42 százalékkal több olyan tumormutációt találtak, amely a napsugárzással van összefüggésben.

A tanulmányból az is kiderült, hogy az MC1R génvariáns nem csupán a napsugárzás okozta spontán mutációk, hanem a tumor más elváltozásainak számát is növeli.

Címlapról ajánljuk
Lefeleződött a kakaó ára, de mikor fogjuk végre mi is érezni?

Lefeleződött a kakaó ára, de mikor fogjuk végre mi is érezni?

2025-ben a kakaó ára ugyan korrigált a korábbi csúcsokhoz képest, de még mindig kétszerese a néhány évvel ezelőtti szintjének. Mivel a gyártók jellemzően 6–12 hónapos beszerzési ciklusokkal dolgoznak, a világpiaci ármérséklődés csak 2026 elején–közepén hathat a beszállítói árakra. Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára az InfoRádióban azt mondta: a csokoládé árában ugyanakkor nem várható jelentős csökkenés, mert a kész termék mindössze 20 százalékát teszi ki a kakaó.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×