eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Itt a Felfedezők napja!

A klímakutatás áll az idei Felfedezők napja középpontjában, amelyen paleontológusok, biológusok, bolygókutatók, vulkanológusok, geográfusok igyekeznek közelebb vinni a terepi kutatás világát az érdeklődőkhöz szombaton, a budapesti Millenáris parkban.

A látogatók a rendezvény előadásain, bemutatóin, mini kiállításain keresztül pillanthatnak be a szakemberek munkájába, módszereibe és a felfedezők eszköztárába - közölte a programot szervező Földgömb magazin és a Magyar Földrajzi Társaság az MTI-vel.

A Felfedezők napján idén kiemelt hangsúlyt kap a klímakutatás: az éghajlatkutatóktól a geográfusokon és biológusokon át a régészekig a Föld életének és folyamatainak feltárása érdekében folyatott vizsgálataikról és azok eredményeiről számolnak be.

Az előadásokon túl a vállalkozó szellemű látogatók próbára tehetik tudásukat és bátorságukat az expedíciós hétpróbán, a gyerekek pedig játékos feladatok segítségével bővíthetik tudásukat. A Természetvédelmi Világalap (WWF) Magyarország Alapítványa a dunai vizesélőhelyek látványos bemutatójával, a Magyar Földrajzi Múzeum a Balatont bemutató játékával, a barlangkutatók kötélmászó pályával várják a helyszínre érkezőket, de a Tropicarium néhány lakója is bemutatkozik a helyszínen.

Az idei Felfedezők napján Tajvan külön standdal várja a látogatókat.

A rendezvényen a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány idén is odaítéli a Magyar Felfedező Nagydíjat, amelyet Gábris Gyula, a Magyar Földrajzi Társaság elnöke ad át szombaton. A díjazott olyan expedíciós feltáró tevékenységért kapja az elismerést, amely új szakmai eredményeket hozott, maradandó értékteremtéssel járt és jelentős nemzetközi figyelmet keltett. A kitüntetést korábban Börcsök Péter barlangkutató, a Himalájában dolgozó Irimiás Balázs, valamint Sántha István szociálantropológus vehette át.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×