eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Fény derült a különös, föld alatti élet titkára

Két éven át figyelte egy brit borzcsalád föld alatti életét egy természetfilmes csapat. A kutatók korábban szinte semmit sem tudtak arról, mit csinálnak üregeikben ezek az állatok.

Körülbelül 300 ezer borz él Nagy-Britannia területén, csapásaik behálózzák a vidéket, magukat az állatokat azonban csak ritkán lehet megpillantani, föld alatti életükről pedig mindeddig alig lehetett tudni valamit.

"Mielőtt elkezdtünk forgatni, tudtam, hogy hiányosak az ismereteink a borzokról. Amikor megkérdeztem egy borzszakértőtől, hogy mennyit tudunk életük föld alatt zajló részéről, ő egyszerűen csak felemelt egy üres papírlapot" - mondta Andrew Cooper, a borzokról készült BBC-s természetfilm producere.

A filmeseknek hat hónap kellett, hogy felkészüljenek a forgatásra a Devon grófságbeli vidéken. Nagy felbontású infrakamerákat, mikrofonokat, és a működtetésükhöz szükséges kábeleket kellett telepíteni a borzüregek legmélyére is.

"Az egerek és a mókusok összefogtak, és folyton különböző pontokon harapták át a kábeleket, és volt, hogy egy-egy növény nőtt a kamera elé. A borzok is jöttek és összenyalták, megszaglászták a kamerákat, sőt, az egyik kölyök megpróbálta megrágni" - ecsetelte a nehézségeket a producer.

A forgatás hónapjai alatt rengeteg újdonság derült ki ezekről a csoportokban élő, főként éjjel aktív ragadozókról, például az, hogy a sötét üregek, járatok mélyén érintéssel és szaglásuk segítségével ismerik meg egymást.

Már az is tudható, hogy a borzok - amelyek kiterjedt, akár negyedhektáros közös üregrendszerekben, 10-12 fős csoportokban élnek - rendszerető állatok: minden egyes alvás után, amikor elhagyni készülnek az üreget, átforgatják szénából álló fészküket.

A stábnak azt is sikerült rögzítenie, ahogyan a hímek verekednek. Nyáron a fiatal hímek meglehetősen durcássá válnak. A napok hosszabbak, az éjszaka pedig nagyon rövid, ők pedig alig várják, hogy kimehessenek a szabadba. Általában akkor kapnak össze, amikor már nem tudják elviselni egymás társaságát.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×