eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

Ismét terjed a pestis

Ismét világszerte terjed a pestis, amely lakatlanná tette Európa egész térségeit a középkorban. A betegség egyre növekvő veszélyt jelent, amelyre nem fordítunk kellő figyelmet - kongatták meg a vészharangot a kutatók.

Az elmúlt két évtizedben csak évente 100-200 ember halálát okozta világszerte a pestis, az utóbbi időben azokban új országokban jelent meg a betegség, elsősorban Afrikában -figyelmeztetnek a Liverpooli Egyetem kutatói.

A bubópestist, amelyet a középkori Európában csak fekete halálnak neveztek, a bolhák terjesztették, a veszélyesebb tüdőpestis viszont cseppfertőzéssel terjed az emberek között.

"Bár viszonylag kevesen halnak meg pestisben, hiba lenne azt hinni, hogy nem jelent veszélyt. A kór gyorsan terjed és a halálozási arány kezelése hiányában magas" - írták az egyik orvosi szaklapban.

Michael Begon emlékeztetett arra, hogy a pestist terjesztő bolhák a rágcsálókról más állatfajokra is átkerülhetnek, így a betegség folyamatosan potenciális veszélyt jelent az emberek számára. Ha a beteg nem kap időben antibiotikumot, a bubó- és a tüdőpestis is napokon belül halálhoz vezet.

"Az össze rágcsálótól soha nem fogunk megszabadulni, a pestis pedig terjed, és most először komoly járványgócok alakultak ki Afrikában" - figyelmeztetett a kutató.

Az Egyesült Államokban is vannak esetek

Az Egészségügyi Világszervezet évente 1000-3000 pestises esetről számol be; az utóbbi években a legtöbb megbetegedést Madagaszkárról, Tanzániából, Mozambikból, Malawiból, Ugandából és a Kongói Demokratikus Köztársaságból jelentették. De az Egyesült Államokban is előfordul évente 10-20 pestises megbetegedés.

Aggasztóbb azonban, hogy míg a 20. században viszonylag ritkák voltak a járványok ezeknek a száma nő; a legutóbbi esetet 2006-ban jelentették Ugandából, ahol több százan betegedtek meg tüdőpestisben.

Mindkét betegség jellemzője a hányás és a magas láz, a bubópestis emellett fekete daganatok megjelenésével jár - innen ered a fekete halál elnevezés.

A Liverpooli Egyetem munkatársai komolyabb kutatásokat sürgetnek, amelyek révén megelőzhető lenne a pestisjárvány az olyan szegény országokban, ahol nincs elegendő életmentő antibiotikum. Ha lennének ilyen módszerek, akkor azokat ráadásul abban az esetben is használni lehetne, ha valamely ország biológiai fegyverként vetné be a pestist - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 3. 10:59
×
×
×
×