eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Fantasztikus képeket alkot az új orvosi berendezés

Soha nem látott minőségű felvételeket készít az ember szerveiről, csontjairól vagy éppen ereiről egy új berendezés, amely a röntgensugarak és a számítógépes technológia párosításából született meg.

A Chicagóban bemutatott Brillance CT meglepő részletességgel tárja fel a test belső működését, három dimenzióban, így a képet forgatni és különböző szögekből is vizsgálni lehet. A szervek, például a szív és a tüdő úgy látszanak, mintha a páciensen kívül működnének.

A felvételeken jól látható a csontok vagy éppen a vérerek finom szerkezete is. (Néhány képet megnézhet a Daily Telegraph oldalára kattintva.)

A Philips új computer tomográfja sok röntgensugárral dolgozik, az így nyert adatok pedig egy számítógépbe kerülnek, amely kialakítja a végeredményt.

A berendezés kisebb dózisú sugárzást alkalmaz a szokásosnál, így nem éri túl nagy terhelés a pácienseket.

A Philips orvosi berendezéseket fejlesztő részlegének vezetője a bemutatón közölte: olyan eszközt szerettek volna készíteni, amellyel az orvosok a korábbinál hatékonyabban képesek a betegségeket diagnosztizálni, megelőzni és ellenőrizni.

"A szkenner rendkívül jó minőségű képeket ad a radiológusok kezébe, miközben csökken a pácienseket érő sugárterhelés. Mindemellett olyan erős, hogy az egész szívről két dobbanás alatt készíti el a képet" - tette hozzá Steve Rusckowski.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×