eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Fában él a világ legfurcsább hala

Különös tulajdonságokkal rendelkezik egy apró termetű trópusi halfaj: minden évben több hónapig a vízen kívül, fák belsejében él.

Az ikrázó fogaspontyok közé tartozó faj a szárazföldön rothadó faágak és fatörzsek belsejében él, és testfelépítését megváltoztatva levegőt lélegez be. A tudósokat alaposan meglepte, hogy a hal ilyen sokáig képes életben maradni egy, a szokásostól ennyire eltérő közegben is.

A latinul Rivulus marmoratus Poey-nek nevezett állat hímnős, azaz képes fajtárs nélkül szaporodni, így joggal pályázhat az ember által ismert legfurcsább hal címére. A gerinces halak közül egyébként ez a legnagyobb faj, amely képes így szaporodni.

Az öt-hat centiméteresre növő jószágok Florida, Latin-Amerika és a karibi térség mocsaras területein élnek, a fákat akkor célozzák meg, amikor az otthonukat jelentő sekély tavak kiszáradnak.

A fákon belül szorosan egymás mellett helyezkednek el, a rovarok által kivájt járatokban. Ehhez nemcsak testfelépítésüket, hanem viselkedésüket is meg kell változtatniuk, a vízben ugyanis harciasan védik területüket, nem viselik el egymás közelségét.

Scott Taylor floridai tudós a New Scientist magazinnak nyilatkozva úgy fogalmazott: ezekre az állatokra aligha lehet ráhúzni a halakra vonatkozó kritériumokat.

Egy vizsgálat kimutatta, hogy a Rivulus marmoratus Poey kopoltyúja a szárazföldi időszakban átalakul, megőrzi a vizet és a tápanyagokat, a bomlástermékek pedig a bőrén át távoznak. Amikor visszatér a vízbe, visszaalakul "szabályos" hallá.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×