eur:
401.73
usd:
370.1
bux:
74185.64
2024. október 21. hétfő Orsolya

Nemzőképtelenséget okozhat a titokban terjedő baktérium

A legelterjedtebb szexuális úton terjedő betegség, a klamídia nem csupán a nők, hanem a férfiak termékenységére is káros hatással van - állapították meg spanyol kutatók. Ez különösen azért veszélyes, mert enyhe tünetei miatt a fertőzést gyakran észre sem veszik, így nem is gyógyítják.

Az eddig is közismert volt, hogy a klamídia, ha nem kezelik, meddőséget okozhat a nőknél. A spanyol kutatók azonban most azt is kiderítették, hogy a fertőzés károsítja a spermákat is.
A kutatás eredményéről, amelyet 143 férfi bevonásával végezték, az American Society for Reproductive Medicine kongresszusán számoltak be.

A La Coruna-i Canalejo Egyetemi Kórház munkatársai egy új mikroszkopikus elemző technikával vizsgálták meg a klamídiával fertőzött férfiak spermáját, és megállapították, hogy háromszor annyi töredezett DNS-ű spermiumuk van, mint az egészséges férfiaknak. A spermiumok mozgékonysága és koncentrációja is gyengébb volt az esetükben.

Jó hír, hogy antibiotikumos kezeléssel a baj gyorsan helyrehozható: négy hónap alatt átlagosan 36 százalékkal javult a sperma minősége, így a korábban meddőnek bizonyult férfiak 13 százaléka tudta teherbe ejteni a partnerét, a kezelés végére pedig az arányuk elérte a 86 százalékot.

A klamídiás esetek rohamosan szaporodnak Nagy-Britanniában; szakértői becslések szerint a 18-25 évesek között minden tizedik fertőzött. Ráadásul nagyon kevesen veszik komolyan a betegség okozta veszélyt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Fájó csapást szenvedett el Oroszország, rémálommal felérő tél elé néz Ukrajna - Háborús híreink hétfőn

Fájó csapást szenvedett el Oroszország, rémálommal felérő tél elé néz Ukrajna - Háborús híreink hétfőn

Kijev folytatja az orosz területen található célpontok elleni támadásokat: Nyizsnyij Novgorod közelében dróntalálatot kapott Oroszország egyik legnagyobb lőszergyára. Az orosz csapatok idén is megindították az ukrán energetikai infrastruktúra elleni szokásos téli bombázásokat és dróntámadásokat. Az ukrán áramhálózat már most is meglehetősen rossz állapotban van, a légvédelem pedig nem tud elégséges védelmet nyújtani. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 21. 07:04
2024. október 21. 05:11
×
×
×
×