eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Asztmát okozhatnak a légfrissítők

Ötven százalékkal növeli az asztma kialakulásának valószínűségét a takarítóspray-k és az aeroszolos légfrissítők gyakori használata - állapították meg egy vizsgálatban, amely Európa tíz országára terjedt ki. Még a heti egyszeri használat is növeli a kockázatot.

A kutatók 3.500 embertől gyűjtöttek információkat, feljegyezték, ki küzd asztmával vagy enyhébb légszomjjal, majd kilenc év múlva ismét felvették az adatokat. Mindkét esetben rákérdeztek a takarítószerek használatának gyakoriságára is.

Az asztma kialakulásának esélye együtt nőtt a takarítás, valamint a tisztító spray-k használatának gyakoriságával. A kockázat 30-50 százalékkal történő emelkedése még azoknál is megfigyelhető volt, akik csak hetente egyszer vettek a kezükbe aeroszolos tisztítószert.

A szakemberek tapasztalatai szerint különösen a légfrissítők, a bútorápoló és üvegtisztító spray-k negatív hatása erőteljes.

A kutatást vezető Jan-Paul Zock elmondta: az említett szerek gyakori használata a felnőttkori asztma kialakulásának egyik fontos oka lehet.

Az összes eset akár 15 százalékáért ezek a szerek tehetők felelőssé, vagyis hét felnőttkori asztmás közül egynél a spray-k hatására alakulhatott ki a betegség - tette hozzá a barcelonai környezeti járványügyi kutatóközpont munkatársa.

A szakember szerint egyelőre nem világos, hogyan járulnak hosszá a tisztítószerek az asztma kialakulásához, de valószínűleg gyulladást okoznak.

Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×