eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Mellrákot okozhat a korai abortusz

Egyesült államokbeli kutatók szerint drámaian megnöveli a melldaganat kockázatát, ha a nők még az első szülésük előtt abortuszon esnek át. A fiatalon művi vetélésen átesett nőknél 30 százalékkal gyakoribb az emlőrák, mint a korosztályukhoz tartozó többi nőnél.

Nagy-Britanniában az egészségügyi hatóságok ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy rohamosan növekszik a művi terhesség-megszakítások száma. Az orvosok szerint sokak a felelőtlenségük miatt kényszerülnek erre, hiszen nem védekeznek a terhesség ellen.

Azt pedig - szintén a felvilágosulatlanság miatt - kevesen tudják, hogy az abortusznak hosszú távon súlyos következményei lehetnek, nem csak testi, hanem lelki értelemben is.

Nagy-Britannia egyes régióiban az abortuszok száma sokkal több, mint az országos átlag, a kutatók szerint pedig ezeken a vidékeken a jövőben a melldaganatok kiugró számával is számolni kell.

Ha a művi vetélések aránya a mostani tempóban emelkedik a jövőben is, akkor az abortusz például Anglia egyes részein és Walesben 2025-ben már az elsőszámú oka lehet a melldaganat kialakulásának.

A szigetországban ezért többen szigorítanák az abortusztörvényt, méghozzá úgy, hogy a beavatkozás elvégzésének lehetőségét két orvosi szakvéleményhez kötnék, a terhesség-megszakítás elvégezhetőségének utolsó időpontját pedig a terhesség 12. vagy 13. hetéig vinnék le; ez jelenleg a 24. hétig hajtható végre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×