eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Lovász László: "Egy hazai kutató számára fontos az a közeg, ahol dolgozik"

Az élő biológiai rendszerek bonyolultságát és sokrétűségét matematikai eszközök nélkül nem lehet megérteni - mondta az InfoRádiónak az idei Bolyai-díjas Lovász László matematikus. A korábban már a matematika Nobel-díjának tartott Wolf-díjjal is kitüntetett professzor a biológia és a matematika közeledésére számít az elkövetkező években, és jelenleg maga is az agyhoz hasonló nagy hálózatok leírásával foglalkozik.

Mit jelent Önnek a Bolyai-díj a Wolf-díj után?

A Bolyai-díj egészen mást jelent nekem, mint a Wolf-díj. Ez utóbbi a nemzetközi matematikai mezőnyben való megmérettetést mutatja, míg a Bolyai-díj a magyar tudományos élet és Magyarország elismerését jelenti. Egy hazai kutató számára fontos az a közeg, ahol dolgozik.

Ezt annak tudatában is így gondolja, hogy nagy sikereket ért el külföldön is? Hiszen a Yale-en és a Princetonon is tanít, valamint a Microsoft vezető kutatója.

A feleségemmel úgy gondoltuk, hogy az amerikai tartózkodás átmeneti lesz. De végül hosszabb lett, mint ahogy arra számítottunk, de ez természetes, hiszen az ember belekezd mindenféle dologba, amit nem egyszerű befejezni.

Önt az algoritmikus gondolkodásmód és az elméleti számítógéptudomány egyik úttörőjének tartják. Mi érdekli most?

Most azon gondolkodom, hogy a milliárdos méretű hálózatokat, mint az agy vagy az internet, hogyan lehet matematikai eszközökkel leírni, és megérteni, hogy a milliárdnyi kapcsolatok hogyan különböznek egymástól.

Mit ért a matematika és természettudományok közeledésén?

Úgy érzem, hogy hamarosan a biológiával fog összefonódni a matematika, mert az élő rendszerek bonyolultságát és sokrétűségét matematikai eszközök nélkül nem lehet megérteni. Egyelőre nincsenek meg ezek az eszközök, de biztos vagyok benne, hogy meg fognak születni.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×