eur:
386.93
usd:
358.16
bux:
68925.77
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Gyógyszerben kaphatjuk a fiatalságot

Egy lépéssel közelebb jutottak a kutatók az életelixír feltalálásához. Patkányokban ugyanis felfedezték azt a két gént, amelyek együtt képesek lassítani az öregedés folyamatát.

Ha a kutatók a két gén hatása alapján képesek lesznek előállítani a gyógyszert, akkor megnövelhetik az emberek élettartamát, és megvédhetik őket az idős korban jelentkező betegségektől.

A kutatást a Harvard Egyetemen végzik. Azokból a hetven éve zajló vizsgálatokból indultak ki, amelyek kimutatták, hogy az állatoknál - a legyektől kezdve a kutyákig - megnöveli az élettartamot az alacsony kalóriájú diéta. Ha a kalória bevitelt 60 százalékkal csökkentik, az élettartam 40 százalékkal nő.

A Cell című szaklapban írt cikkben a kutatók beszámoltak a legújabb eredményekről: arról, hogy megtalálták a patkányokban azt a két gént, amelyek fokozott működésbe lépnek, amikor az állatok kevesebb táplálékot kapnak.

A két gén együttműködése erősíti a mitokondriumot - azt a kettős membránrendszerű sejtszervecskét, amely szinte valamennyi sejtben megtalálható. Az erősebb mitokondrium több energiát szolgáltat a létfontosságú szerveknek, ezáltal lassítja az öregedést.

Ha az SIRT3 és SIRT4 elnevezésű gén hatását gyógyszerben egyesítik, akkor az egészséges hosszú élet anélkül válhat elérhetővé az emberek számára, hogy vállalniuk kellene a "koplalással" járó kellemetlenségeket.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: akár 190 tagú lehet a magyar olimpiai csapat Párizsban

Fábián László: akár 190 tagú lehet a magyar olimpiai csapat Párizsban

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint 22-23 sportágban lehetnek majd érdekeltek a mieink Párizsban, ahol ideális szálláshelyet sikerült lefoglalniuk a magyar szervezőknek. Arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a legtöbb magyar induló számára egy vagy két edzésnapot biztosítanak a helyszínen, még mielőtt megkezdődik a versenyük.

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Taktikai sikert arattak az oroszok Harkivnál, kiderült, miért kellett távoznia Sojgunak – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Taktikai sikert arattak az oroszok Harkivnál, kiderült, miért kellett távoznia Sojgunak – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Megszólalt a kijevi katonai irányítás a harkivi offenzívával kapcsolatban, amelyben elismerték, hogy az oroszok taktikai sikereket értek el a Vovcsanszkért vívott harcban – írja az Ukrajinszka Pravda. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) elemzőház Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter menesztése és Andrej Belouszov gazdaságpolitikus kinevezése kapcsán azt írta, Putyin elhúzódó háborúra készülhet, ezért a háborúra akarja mozgósítani a gazdaságot, és fel akarja pörgetni a hadiipart. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×