eur:
387.68
usd:
360.16
bux:
69133.14
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Minden tizedik fiatal lány fertőződik meg a halálos vírussal

A 16 éves brit lányok tizede már megfertőződött a szexuális úton terjedő humán papillomavírussal, amely kapcsolatba hozható a méhnyakrák kialakulásával.

A brit egészségvédelmi intézet adataiból kiderül, hogy a 18 éves korcsoportban már a lányok 20 százaléka, a 24 évesek közül pedig a 40 százaléka került kapcsolatba a vírussal.

A humán papillomavírus (HPV) az esetek többségében semmilyen elváltozást nem okoz, néhány törzsét azonban felelősnek tartják a méhnyakrák kialakulásáért, továbbá szemölcsöket is okozhat.

Több vizsgálat is kimutatta, hogy sokan már az első szexuális aktus során megfertőződnek, a szexuális partnerek számának növekedésével pedig a fertőzés kockázata is arányosan emelkedik.

Általános oltás kellene


A British Journal of Cancer című szaklapban publikált tanulmányból az is kiderül, hogy a 10 és 29 év közötti nők 21 százaléka fertőzött olyan HPV-törzzsel, amely méhnyakrákot okozhat.

A kutatók hangsúlyozzák: szükséges lenne a HPV-vel szembeni általános oltásra, amellyel a méhnyakrákos esetek 70 százaléka megelőzhető lenne, így évente ezer ember életét menthetnék meg.

A most publikált tanulmány hasznos lehet az oltás idejének meghatározása szempontjából. Mivel a 14 éves lányok közül is sokan megfertőződnek, a szakemberek szerint már 12 éves korban szükség lenne a vakcina beadására - ha megvalósulnak a brit kormány tervei, ez már jövőre elkezdődhet.

Az Egyesült Királyságban évente háromezer embernél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és 200 ezer nőnél figyelnek meg olyan elváltozásokat, amelyek a rák kialakulásának veszélyére figyelmeztetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
Ez lehet a startup-ok kitörési lehetősége

Ez lehet a startup-ok kitörési lehetősége

„Innovációra Magyar!” címmel idén harmadik alkalommal rendezte meg a Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású interaktív konferenciáját, amelyen nagyvállalatok első számú vezetői, kormányzati szakpolitikai szakértők és startup vállalkozások alapítói mutatták be az innováció területén az aktuális hazai és nemzetközi trendeket, magyar sikereket és a támogatott programokat. Az összkép alapján kijelenthető: a hazai innovációs ökoszisztéma egyik legnagyobb lehetősége az együttműködés és támogatás, amely kitörési lehetőséget biztosít a startup-oknak is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×