eur:
396.17
usd:
354.43
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál

A felfedezés, amely emberek százmillióinak ad reményt

A korábban a muslicáknál azonosított gén az egerekben is szabályozza az elhízás mértékét - állapították meg amerikai kutatók. Ez az eredmény azért lényeges, mert ha a gén ekkora evolúciós szakadékot "ugrott át", akkor jó esély van arra, hogy az emberben is betölti ezt a szerepet, szabályozásával pedig megelőzhető lehet az elhízás és a cukorbetegség.

A több mint 50 évvel ezelőtt gyümölcslegyekben felfedezett gén az egerekben is betölti testsúlyszabályozó szerepét: aktív állapotában az állatok soványak maradtak, míg passzivitása esetén könnyedén elhíztak.

Az egérkísérletet elvégző Texasi Egyetem tudósai úgy vélik: jó esély van rá, hogy a mechanizmus az embereknél is hasonlóképpen működik.

"Ez egy pazarló, szikár testalkatot okozó gén. Ha bekapcsolod, sovány leszel, ha lekapcsolod, elhízol" - fogalmazott a kutatást vezető Jonathan Graff.

Zsugori vagy pazarló

A szakemberek évek óta alkalmazzák a "zsugori gén" elméletet annak megmagyarázására, miért hajlamosak egyes emberek az elhízásra.

Ennek háttere, hogy az emberiség történetének legnagyobb részében azok rendelkeztek a legjobb túlélési eséllyel, akik könnyen halmoztak fel zsírtartalékokat, amelyekkel kihúzták a gyakori szűkös időszakokat.

Noha az elhízás több gén együttes működésével, ezek viselkedésre gyakorolt hatásával és a környezeti tényezőkkel is összefüggésbe hozható, a tudósok érdemesnek tartják a különleges figyelemre az adp jelű gént.

Az adp-t évtizedekkel ezelőtt fedezte fel Winifred Doane, aki szélsőségesen kedvezőtlen, száraz és tápanyagban szegény körülményeknek tette ki a muslicákat. A rovarok közül azok élték túl a megpróbáltatásokat, amelyek nélkülözték az adp működő változatát.A Texasi Egyetem kutatói ezt a kísérletet ismételték meg, csak ezúttal egerekkel, és ugyanazt tapasztalták. Ez azt jelenti, hogy a gén egy nagyon hosszú evolúciós láncolaton keresztül is megőrizte a szerepét.

Winifred Doane a felfedezés után elmondta: mindig abban reménykedett, hogy a gyümölcslegyekben azonosított adp segítségével egy nap kontrollálható lesz az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség, és most ebbe az irányba mozdultak el.

Az Arizonai Állami Egyetem professzor emeritusa kifejtette: a jelek szerint egy szabályozó génről van szó, amely befolyásolja más gének működését.

Felülkerekedni a géneken

Szakértők szerint az embereken végzett vizsgálatokat érdemes az ausztráliai bennszülöttekkel és az Egyesült Államok délnyugati részén élő pima indiákkal kezdeni, ők ugyanis a jóléti társadalom körülményei között kiemelkedő arányban híznak el és lesznek cukorbetegek.

Jonathan Graff hangsúlyozta: az egereken végzett kísérletek szerint az adp nem egy "mindent vagy semmit" gén, működésének különböző fokozatai vannak, minél kevésbé aktív, annál könnyebben hízik el valaki, és minél aktívabb a gén, annál szikárabb lesz.

A kutató elképzelhetőnek tartja, hogy egy nap gyógyszerekkel legyenek képesek a gén működését befolyásolni, így akár azt is el lehet érni, hogy az elhízásra különösen hajlamos emberek felülkerekedjenek genetikai adottságaikon.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×