eur:
394.56
usd:
354.93
bux:
72768.53
2024. szeptember 18. szerda Diána

Betegek tízezreinek az életét mentheti meg egy új gyógyszer

Tízezrek életét mentheti meg egy új készítmény, amely két gyógyszer elegyeként született meg.

Új reményt kapnak a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők, ugyanis kifejlesztettek egy gyógyszert, amely jelentősen csökkenti körükben a szívbetegségek kialakulásának veszélyét.

Egy öt éven át tartó, 11 ezer beteg részvételével készített kutatás megállapításai szerint a két gyógyszer kombinációjaként megalkotott Coversyl Plus nevű készítmény rendszeres szedése 18 százalékkal csökkenti annak esélyét, hogy a cukorbetegek vesebetegség vagy szívproblémák miatt életüket veszítsék.

A kutatók szerint minden nyolcvan betegből egynek az életét mentheti meg, ha öt éven át szedi a két, vérnyomáscsökkentő szer elegyéből készített gyógyszert.

Ez azt jelenti, hogy az 1,8 millió brit cukorbetegből közel 25 ezren élhetnek tovább - jelentették be az európai kardiológiai társaság bécsi konferenciáján.

A szer előnye továbbá, hogy olcsó, Nagy-Britanniában 50 pennyért (180 forintért) lehet hozzájutni.

A diabétesz népbetegségnek számít a szigetországban, egyes becslések szerint a 21. század végére hárommillió lesz a cukorbetegek száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.24. kedd, 18:00
Fürjes Balázs
a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Bóka János: Magyarország nem fizeti be az uniós bírságot

Bóka János: Magyarország nem fizeti be az uniós bírságot

Tájékoztatta a kormány az Európai Bizottságot, hogy a menekültügyi rendszer kapcsolatos problémák miatt kiszabott bírságot nem fizeti be a magyar kormány – jelentette ki Bóka János EU-ügyekért felelős miniszter az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése után a Portfolio-nak. A tárcavezető elmondta, hogy így a tételt nem a még befagyasztott kohéziós forrásokból, hanem a folyósítandó támogatásokból vonhatja le Brüsszel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×