eur:
394.46
usd:
354.52
bux:
72924.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

A gyereket is függővé teheti a chipset imádó anyuka

A zsíros, cukros és sós ételek függői lehetnek azok az utódok, akiknek édesanyja a terhesség kilenc hónapja alatt főleg gyorséttermi termékeket és különféle chipseket, édességeket fogyasztott - ezt a jelenséget figyelték meg tudósok a patkánykísérletek során.

A kutatás szerint nem helyes az az elképzelés, miszerint a várandós nők nyugodtan tömhetik magukat, hiszen kettő helyett kell enniük.

Bár nem biztos, hogy a patkányoknál kimutatható eredmények érvényesek az emberekre is, alapja egy olyan 2005-ös amerikai kutatás, amelynek során 190 ezer családot vizsgáltak meg a kutatók.

Azt találták, hogy azok a gyerekek, akiknek édesanyja a javasolt 11,5-16 kilogrammnál többet szedett fel terhessége során, nagyobb valószínűséggel lettek túlsúlyosak kettő és négy éves koruk között.

Népszerűbb lett a chips

A patkánykísérletek során a vemhes, valamint a szoptató állatok egy részét kiegyensúlyozott étrenden tartották, többnek pedig chipseket, fánkot, muffint, kekszeket és más édességeket adtak enni, majd az utódoknak választási lehetőséget kínáltak nekik.

Azoknak a patkányoknak a kölykei, amelyeket az egészségtelen ételekkel etettek, nagyobb valószínűséggel választották ugyanezeket a fogásokat, és könnyebben el is híztak.

Nem kell kettő helyett habzsolni

"A nők talán nem is gondolják át, hogy a terhesség és a szoptatás során túltáplálhatják gyerekeiket a zsíros, cukros és sós ételekkel egy megfontolatlan következtetés alapján, amely szerint kettő helyett esznek" - mondta a kutatást vezető Neil Stickland.

A professzor hangsúlyozta: fontos az általános iskolások helyes étrendre nevelése, de lehetséges, hogy már számukra is túl késő, mivel édesanyjuk sem figyelt oda a táplálkozására.

A kutatók azt nem vizsgálták, milyen változások vezetnek a gyerekek függőségének kialakulásához, de Neil Stickland szerint valószínű, hogy az anya étrendje hatással van az agy jutalomközpontjának fejlődésére, amely a kielégültség érzetéért is felelős.

Címlapról ajánljuk

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×