eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Tíz évünk maradt a katasztrófa megelőzésére

Az ENSZ klímakutató programjának eredményeinél sokkal fenyegetőbb következtetésekre jutott egy amerikai kutatócsoport a klímaváltozás hatásaival kapcsolatban. Szerintük összeomolhat az emberi civilizáció, ha a következő egy évtizedben nem fogják vissza radikálisan az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

A tudósok úgy vélik: az ENSZ égisze alatt futó Kormányközi Klímaváltozási Szakértői Csoport eredményei megszépítik a valóságot, egyebek mellett alábecsüli a tengerszint várható emelkedését.

Az ENSZ-jelentésben valószínűsített 40 centiméterrel szemben a most publikált jelentés akár több méteres tengerszint-emelkedést is elképzelhetőnek tart az évszázad végéig, egyebek mellett ezért is használja a Földet fenyegető azonnali veszély kifejezést az éghajlatváltozás kapcsán.

A Philosophical Transactions of the Royal Sciety A tudományos folyóiratban megjelent dokumentum szerzői szerint az eddigi üvegházgáz-kibocsátás közel sodorta a Földet ahhoz a ponthoz, amely után a klímaváltozás kontrollálhatatlanná válik, amely a bolygó minden élőlényére nagy fenyegetést jelent.

A kutatók szerint csak az üvegházgázok kibocsátásának jelentős visszafogása esetében van esély arra, hogy a klíma az utóbbi néhány millió évre jellemző értéken belül vagy legalább annak közelében maradjon.

A tudósok felhívták a figyelmet arra, hogy a múltban is volt példa rendkívül gyors klímaváltozásra, de az emberi civilizáció éppen egy szokatlanul stabil időszakban, az elmúlt 12 ezer évben alakult ki, és erősen kérdéses, hogy túlélne-e egy drasztikus éghajlatváltozást.

A kutatócsoportot vezető James Hansen, a NASA Goddard Intézetének igazgatója - az első, aki az amerikai kongresszust figyelmeztette az éghajlatváltozás veszélyeire - szerint az emberiségnek körülbelül tíz éve maradt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának erőteljes visszafogására, amennyiben el akarja kerülni a hőmérséklet erőteljes emelkedését.

Ellenkező esetben a hőtöbblet a sarki jégmezők gyors olvadását okozza, amelyet tovább gyorsít, hogy a jég alól kiszabaduló, sötétebb színű föld- és tengerfelszín a jégnél sokkal több hőt nyel el.

Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×