eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Atomháborút is túlélne a növényeknek készülő Noé bárkája

A norvég kormány Noé bárkájának mintájára egy távoli hegyoldalba vájt menedékkamrával szeretné megőrizni a Föld növényvilágát a jövő nemzedékei számára.

Az 5 millió dollárból finanszírozott növényóvóhely nem kevesebb, mint 3 millió magmintát rejt majd egy, az Északi-sarkhoz közeli szigeten, a norvég szárazföldtől ezer kilométernyire, a remények szerint dacolva idővel, környezeti szélsőségekkel, a jövőben lehetséges katasztrófákkal, mint amilyen egy atomháború, egy meteor becsapódása vagy a klímaváltozás.

A 120 méteres belmagasságú mélybarlang helyét különleges gondossággal választotta ki Globális Növényi Diverzitást Megőrző Alap, amelynek szakemberei a maggyűjtést és a gondozást végzik majd. Megvizsgálták a hegy belsejéből jövő sugárzást, és a barlang szerkezetét.

Külön modellezték a globális klímaváltozást az elkövetkező 200 évben, és arra a következtetésre jutottak, hogy ha az északi és a déli sarkvidék, illetve Grönland jege teljesen elolvad, a vízszint pedig megemelkedik, ez a növénymagmenedék akkor is a tengerszint felett marad.

A hegy gyomrában lévő barlang emberi beavatkozás nélkül is hűvös marad, ha a tervezett hűtőberendezés meghibásodik.

A magmintákat -18 Celsius fokon tárolják majd már a jövő év elejétől, és készséggel adnak a mintákból a nemzeti növénymagbankoknak, ha azok igénylik. (A fülöp-szigeteki magtárolót egy tájfun semmisítette meg múlt szeptemberben.)

És hogy milyen hosszan őrizheti meg a növények Noé bárkájaként számon tartott barlang a magokat? A zöldborsó várhatóan 30 évig termeszthető még az itt tárolandó mintából, de például a napraforgó- és a gabonamagok akár több száz évig is elállnak.

Emberi gondozást nem igényelhet egy ilyen tároló. Az érintett szakemberek azt tervezik, hogy állandó személyzet nélkül, évente egyszer ellenőrzik majd a barlangpincét, hiszen azt várják, hogy az - szemben a sérülékeny emberi fajjal - túléljen egy környezeti vagy egyéb katasztrófát a Földön.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×