eur:
395.37
usd:
365.96
bux:
73974.91
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

A macska és az Alzheimer-kór kapcsolata

A nagy-britanniai St Andrews Egyetem kutatása szerint a macskáknál is előfordul egy, az Alzheimer-kórhoz hasonló betegség.

A megzavarodott macskák agyában ugyanolyan fehérjezárványok keletkeznek, mint az Alzheimar-kórban szenvedő embereknél.

A felfedezés hozzásegítheti a kutatókat ahhoz, hogy megértsék a betegség folyamán az agyban lejátszódó molekuláris változásokat, és így kifejleszthessék a kór ellenszerét.

A felfedezés egy véletlennek köszönhető, ugyanis éppen egy állatszakértő és az Alzheimer-kórt tanulmányozó férje macskája betegedett meg a kórban.

Az már régóta ismert, hogy a macskák is megzavarodhatnak, de betegségük és az embereknél előforduló Alzheimer-kór kapcsolata eddig rejtve maradt.

A macskák betegsége ugyanazokat a tüneteket produkálja, mint az Alzheimer-kór. A cicák nem találnak haza, elfelejtenek enni és kiszámíthatatlanul viselkednek.

Címlapról ajánljuk
Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

A magyar csapat háromgólos hátrányt dolgozott le, aztán már öttel is vezetett, de a második félidőben ismét kiélezetté vált a találkozó a spanyolok ellen a párizsi olimpián. A hajrát a mieink bírták jobban, és 27-24-es győzelemmel biztosan ott vannak a legjobb nyolc között.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×