eur:
393.3
usd:
353.92
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Városban nehezebben találnak haza a dolgozók

A korábban becsültnél sokkal messzebbről, akár 13 kilométerről is képesek a poszméhek hazatalálni - állapították meg brit kutatók. Ezzel a különleges képességgel azonban csak a dolgozók rendelkeznek.

A newcastle-i egyetem kutatócsoportja mintegy 20 ezer dongóval végzett kísérletet, mindegyik rovart apró azonosítóval látták el.

A poszméheket Északkelet-Angliában a kaptáruktól különböző távolságokban tették ki, és a kaptárhoz elhelyezett webkamerával figyelték a visszatérést.

A tudósok azt a meglepő tényt rögzítették, hogy egyes rovarok 13 kilométerről is visszataláltak a kaptárukhoz. A kutatók korábban úgy vélték, hogy a dongók legfeljebb 5 kilométeres távolságból képesek hazatérni.

Városban nehezebb

A képhez hozzátartozik, hogy a kísérletben résztvevő poszméheknek csak 20-30 százaléka talált haza.

Még nem teljesen világos, mi alapján tájékozódnak a dongók; de a kutatók szerint elsősorban a látószög változását használják az irány meghatározásához, kis távolságokban pedig a szagoknak is nagy jelentőségük van.

Mark O'Neill, a kísérletben résztvevő egyik tudós felhívta a figyelmet arra, hogy a zsúfolt városi környezetben sokkal nehezebben tájékozódnak a rovarok, mint természetes körülmények között, mert egy mező változatosabb tájékozódási pontokat és szagokat kínál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×