eur:
394.91
usd:
356.6
bux:
72622.51
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Hazajöhet a Discovery

Az amerikai Discovery űrhajó megkapta a Földről az engedélyt, hogy hétfőn visszatérjen a világűrből. A NASA azután döntött így, hogy az ellenőrő vizsgálatok szerint az űrsikló burkolatának apró sérülése nem jelent biztonsági kockázatot.

A Discovery 13 napos küldetésből tér vissza. Az űrhajó 9 napon át volt összekapcsolva a Nemzetközi űrállomással, ezalatt a személyzet háromszor tett űrsétát. Egyrészt ellenőrizték az űrsikló külsejét, másrészt folytatták a nemzetközi űrállomás építését.

A Discovery fedélzetén 6 űrhajós tér vissza a Földre, a hetedik az űrállomáson marad.

A NASA sokat várt a Discovery útjától. Mindenek előtt azt remélte, hogy a Columbia űrsikló 2003-as katasztrófája után ezzel az űrutazással bebizonyosodik, hogy biztonságossá tették az űrsiklókat.

A Columbia 2003-ban a fellövéskor keletkezett sérülései miatt, a visszatéréskor felrobbant.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Megtudtuk, hogy mire költi Magyarország a nagy kínai hitel egy részét

Megtudtuk, hogy mire költi Magyarország a nagy kínai hitel egy részét

Elektromos gépjármű töltőállomások vidéki telepítésére költi a kormány az idén tavasszal felvett 1 milliárd eurós kínai hitel egy részét – tudta meg a Portfolio. Ezt a célt az EU-s helyreállítási hitelkeret terhére tervezte megvalósítani a kormány a megjelenés előtt álló, 28 milliárd forintos pályázatból. A brüsszeli pénz azonban valószínűleg nem, vagy késve érkezik meg, ezért tervezi beforgatni a pályázat mögé a kínai hitelt a kormány; addig pedig jól jön a magyar állami költségvetésnek a tavasszal már felvett kínai pénz. Értesülésünk afelé mutat, hogy nemcsak a 28 milliárdos készülő, hanem a már megjelent 30 milliárd forintos elektromos járművásárlási EU-pályázat mögé is a kínai hitel egy részét forgatja be a kormány.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×