eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Se nem hajó, se nem repülő

Nem hajó, bár kikötőből indul, és nem is repülő, annak ellenére, hogy utazás közben a levegőbe emelkedik. Az új francia komp tervezői szerint néhány év múlva 160 kilométer per órás sebességgel repítheti át utasait a La Manche-csatornán.

Az Aéroptere nevet viselő új francia ekranoplán kifejlesztésére több mint 120 millió forintnyi összegű támogatást kapott a Focus 21 nevű cég a francia kormánytól, és azt remélik: három éven belül elkészülhet a prototípus.

Az ekranoplán közvetlenül a vízfelszín (esetleg sima földfelszín, vagy hó) felett, a párnahatást hasznosítva repülő speciális légi jármű. A párnahatás lényege az, hogy közvetlenül a felszín felett haladva a repülőgép szárnyán keletkező felhajtóerő nő, a légellenállás pedig csökken.

A természetben ezt a jelenséget használják ki a pelikánok is, amikor a vízfelszín felett siklanak.

Az új járműben tervezői különösen az üzemanyagárak folyamatos emelkedése miatt látnak fantáziát, az Aéroptere fogyasztása ugyanis viszonylag alacsony, és így például komoly versenytársa lehet a légitársaságoknak az áruszállításban.

Az első hasonló elven működő járműveket az oroszok fejlesztették ki az 1970-es és 80-as években, de az utóbbi időszakban amerikai védelmi cégek és az üzleti szféra is meglehetősen sokat invesztált különböző ekranoplán-projektekbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×