eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Csipes Tamara kajakozó, a tokiói olimpiára utazó csapat tagja a szolnoki edzőtáborban, a Holt-Tiszai Vízisport Telepen 2021. július 21-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Befutottak a második hét magyar főszereplői

Szombaton megérkezett Tokióba, az olimpia helyszínére a 17 fős gyorsasági kajak-kenu válogatott, amely helyi idő szerint vasárnap délelőtt már tréningezik is a sportági versenyeknek otthont adó Sea Forest Kajak-Kenu és Evezős Pályán.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány azt mondta: jól sikerült az egyhetes akklimatizációs edzőtábor. A küldöttség a Sikoku szigetén fekvő Takamacuban – mintegy 500 kilométerre a fővárostól – küzdötte le a hétórás időeltolódásból fakadó nehézségeket.

"Nagyon szép helyen készülhettünk, bár eléggé el voltunk szeparálva a külvilágtól, csak a pálya és a hotel között mozogtunk. Ez bizonyos szempontból jó, de a versenyzők számára kicsit monoton volt. Ezzel együtt a helyiek mindent megtettek, hogy jól érezzük magunkat" – fogalmazott a szakember.

Hozzátette: két-három-négy nap alatt mindenki átállt, s már a megfelelő edzésmunkát tudta végezni.

"És

mindenki egészséges"

– hangsúlyozta.

A kajak-kenu válogatott hagyományosan nem az olimpiai faluban lakik, hanem egy pályához közeli szállodában, ahonnan nyolc perc alatt kiérnek a Tokiói-öbölben fekvő létesítménybe.

"Ma még néhány hajót hitelesítünk és mindenki kijön edzeni is. Holnap pedig rajt" – mondta Hüttner Csaba.

Néhány versenyző részt vett a 2019 őszén ugyanitt rendezett olimpiai tesztversenyen, nekik már lehetnek emlékeik a körülményekről, a hőségről és a magas páratartalomról. Köztük volt Nádas Bence is, aki a kajaknégyes tagjaként és Kopasz Bálinttal K-2 1000 méteren száll majd vízre az ötkarikás játékokon.

"Hozzá kell szokni az időeltolódáshoz és a nagy meleghez, a magas páratartalomhoz.

A kiérkezésünk utáni harmadik-negyedik napon jött meg úgy az erőm, hogy a reggeli edzéseken is olyan teljesítményt tudtam nyújtani, amilyet akartam. Itt Tokióban más a víz, nagyon sós, ehhez is hozzá kell szokni, de lesz időm rá, én csak szerdán kezdek" – nyilatkozott az MVM Szegedi VSE világ- és Európa-bajnok kajakosa.

Mint mondta, készültek a nagy melegre, a futamok között megpróbálják majd hűteni magukat, például hűtőmellényekkel.

Tótka Sándor a K-1 200 méter friss Európa-bajnokaként száll vízre az olimpián, de mint elárulta, nem helyezésekben gondolkodik.

"Az első tapasztalatok alapján oldalszeles és gyors a pálya,

de nekem nem gond az oldalszél, mert Dunavarsányban, ahol szinte egész évben készülök, ugyanilyenek a körülmények – fogalmazott az UTE kajakosa, aki néhány napja ünnepelte a 27. születésnapját és Rio után a második ötkarikás szereplésére készül. - Élvezem, hogy itt lehetek és próbálom megélni a pillanatot. A felkészülésemben nagy szerepet játszott a mentális tréning, tudom, mi kell egy jó pályához, és ha ezt meg tudom csinálni, és úgy érek be a célba, hogy egy ezreddel sem tudtam volna jobbat menni, akkor elégedett leszek. Hogy ez mire lesz elég, majd meglátjuk."

A gyorsasági kajak-kenu versenyek hétfőtől szombatig zajlanak majd az olimpián, az első napon a női K-1 200 méter, a férfi C-2 és K-1 1000 méter, valamint a női K-2 500 méter előfutamaira kerül sor, magyar idő szerint 2.30 órától.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×