eur:
393.49
usd:
358.24
bux:
71832.47
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
A csoportképen a magyar paralimpiai csapat és a szakvezetőik a csapat eskütétele után az Eiffel Műhelyházban 2024. augusztus 13-án. Középen Deutsch Tamás, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) alelnöke, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, fideszes európai parlamenti képviselő, mellette balra Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, jobbra Wladár Sándor, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, előtte Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, mögötte Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Paralimpia 2024 - Letették az esküt a magyar csapat tagjai

Letették az esküt kedden az augusztus 28-án kezdődő és szeptember 8-ig tartó párizsi paralimpián versenyző magyar csapat tagjai.

A budapesti Eiffel Műhelyházban tartott ünnepségen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár köszöntötte a jelenlévőket. A sportvezető beszédében hangsúlyozta, már a paralimpiai kijutás is óriási eredmény, s a parasportban is egyre nagyobb a versengés, ezt jól mutatja, hogy az első paralimpián 23 ország sportolói vettek részt, most pedig több mint 150 nemzet képviselői készülődnek a francia fővárosba.

"Parasportolóinknak nem pusztán a versenyeken kell kihívásokkal megküzdeniük, de az életben is nehezített pályán teljesítenek. Ők minden nap tanúbizonyságot tesznek a sportemberi mellett az emberi tartásukról. Okkal tekinthetünk példaképként rájuk" - fogalmazott Schmidt Ádám, sok sikert kívánva a versenyzőknek és hozzátéve: hála és köszönet jár a sportolókat kísérő szakembereknek, egyesületeknek, a szövetségeknek, a Magyar Paralimpiai Bizottságnak (MPB), a családtagoknak, a barátoknak is.

Az eseményen átadták a Magyar Paralimpiai Bizottság díjait is. Halassy Olivér-díjat kapott Dani Gyöngyi, Kovács Ervin és Stettner Ferenc, a Málnai István-díjat vehetett át Nagy József, Vigh Zsolt és Zemen János, a Plesa Istvánról elnevezett kitüntetésben részerült Bartos Adél, Csillag Ágnes és Dr. Cserháti Péter, míg a Paralimpiai láng-díjat a Szerencsejáték Zrt. kapta, amely biztosítja, hogy idén először a paralimpikonok versenyeire is lehet majd fogadni.

Most először hivatalos dala is lesz a magyar paralimpiai csapatnak, a "Perzselj fel!" című mű, illetve a hozzá tartozó klipp elkészítésében ismert zenészek, színészek és maguk a paralimpikonok is segédkeztek. A dalt ezúttal mutatták be - közben megható pillanatként a családtagokból verbuválódott meglepetéskórus is feltűnt a színpadon -, majd Wladár Sándor, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, valamint videóüzenetben a háromszoros paralimpiai bajnok Marie-Amélie Le Fur, a házigazda Francia Paralimpiai Bizottság elnöke is köszöntötte a magyar sportolókat.

Szabó László, az MPB elnöke elismerését fejezte ki a magyar olimpiai csapatnak és azt kívánta a paralimpikonoknak, hogy minden váljon valóra abból, amire fogadalmat tesznek. Párizsban 39 magyar 13 sportágban, 68 számban küzd majd a minél jobb helyezésekért.

"A mi csapatunk 68 aranyéremért utazik" - jelentette ki a sportvezető, nagy tapsot kapva. Hozzátette: a paralimpikonok nemcsak Párizsban számítanak a magyar emberek támogatására, hanem addig és utána is. Mint mondta, a paralimpiai érmek és helyezések után járó állami jutalom összegében szeretnének jelentős növekedést elérni.

A csapat tagjaihoz fordulva Szabó László azt mondta: "Legyetek olyan büszkék arra, amik vagytok, és arra, amit tesztek, mint amilyen büszkék mi vagyunk rátok! Együtt, erősebben mint valaha!"

Az eskütételnél a sportolók részéről a hetedik paralimpiájára készülő Krajnyák Zsuzsanna, tizenkétszeres paralimpiai érmes vívó és az újonc Rescsik Csaba, Európa-bajnoki ezüstérmes sportlövő, a trénerek képviseletében Karnok Marcell para kajak-kenu edző, a hivatalos személyek nevében pedig Karakas Hedvig, a Látássérültek Nemzetközi Sportszövetségének sportbizottsági tagja mondta az eskü szövegét. A versenyzők, edzők és kísérők ígéretet tettek arra, hogy sportszerűen küzdenek, tisztességgel képviselik a paralimpiai közösséget, segítik csapattársaikat és példamutatóan képviselik hazájukat, Magyarországot.

Bese Gergő atya, Dunavecse plébánosa megáldotta a csapatot, majd az ünnepség a Himnusz eléneklésével zárult.

A magyar sportolók 14 turnusban utaznak majd ki Párizsba, a fogyatékkal élők seregszemléjére, a küldöttség első része augusztus 25-26-án indul. A csapat zászlaját az ötödik paralimpiáján szereplő, paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, Illés Fanni viszi a megnyitón.

A párizsi magyar paralimpiai csapat:

úszás:

Adámi-Rózsa Zsanett, Hotz Csenge, Illés Fanni, Iván Bence, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Száraz Evelin

kajak-kenu:

Boldizsár Dalma, Kiss Tibor, Molnár Nikoletta, Suba Róbert, Varga Katalin, Kiss Péter Pál

kerekesszékes vívás:

Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Osváth Richárd, Tarjányi István, Veres Amarilla

asztalitenisz:

Arlóy Zsófia, Major Endre, Pálos Péter, Szvitacs Alexa

atlétika:

Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, Ekler Luca, Luterán Petra, Szőllősi István

bocsa:

Szabó Alexandra, Nagy Vivien

sportlövészet:

Dávid Krisztina, Rescsik Csaba, Gurisatti Gyula

erőemelés:

Tunkel Nándor

íjászat:

Gáspár Tamás

kerékpár:

Wermeser Zsombor

lovaglás:

Fonyódi Ildikó

cselgáncs:

Burányi Flóra

triatlon:

Mocsári Bence

Címlapról ajánljuk
Csipes Tamara: nincs hiányérzetem, kerek történet a pályafutásom

Csipes Tamara: nincs hiányérzetem, kerek történet a pályafutásom

A párizsi ötkarikás játékokkal befejezte a versenyszerű kajakozást a kétszeres olimpiai bajnok. Csipes Tamara azt mondta az InfoRádióban, hogy maradéktalanul elégedett a Franciaországban megnyert két ezüst- és egy bronzéremmel. Hozzátette: nem fáj elismernie, hogy Lisa Carrington ezúttal jobb volt nála, és nem hiányzik neki az újabb arany, mert fontosabb számára, hogy emberileg nagyon sokat kapott az utolsó olimpiájától.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
Kijött a fontos adat, jó volt a hangulat az Egyesült Államokban

Kijött a fontos adat, jó volt a hangulat az Egyesült Államokban

A vártnál érdemben alacsonyabb lett az amerikai termelői infláció, ami kedvező lehet a szeptemberi Fed kamatdöntő ülése szempontjából: a friss adat  ugyanis beleillik abba a trendbe, hogy az amerikai gazdaság lassulásával együtt az inflációs nyomás is csökken, ez pedig afelé mutat, hogy a Fed elkezdheti szeptemberben a kamatcsökkentési ciklusát. A hír hatására megugrottak az amerikai részvényindexek, az erősödést a Nasdaq vezette.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×