eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 4. vasárnap Dominika, Domonkos
Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 3-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Sós Csaba Milák Kristófról: még 95 méternél sem voltam benne biztos

Az úszók szövetségi kapitánya szerint Milák Kristóf egyedi úton járt, de az öröm pillanatai után majd elemezni kell. Az egész olimpiai szereplést átlag felettinek nevezte.

Egy kicsit hadd örüljünk most, az öröm pillanataiban nem akarok elemezni – kezdte nyilatkozatát Milák Kristóf 100 m pillangóúszásban szerzett olimpiai aranyérme után Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya.

„Egy biztos: ő a harmadik magyar úszó, aki két egymást követő olimpián tudott nyerni, még ha nem is ugyanabban a számban. Hosszú Katinka, Milák Kristóf és Kós Hubert különböző úton jutott el a csúcsra, ez azt mutatja, hogy a magyar rendszer a világon a legrugalmasabb” – tette hozzá.

Sós Csaba szavaiból kiderült, hogy nem beszélt az úszóval, a verseny előtt nem akarta zavarni, utána pedig hagyta, hadd dolgozza fel az eredményt. "Ha akar, tud velem beszélni” – emelte ki.

Az Infostart kérdésére azt mondta, még 95 méternél sem volt abban biztos, hogy Milák nyerni fog, de fontos volt, hogy jól jöjjön ki a fal, jó legyen a benyúlás – végül 9 század döntött Liendóval szemben. „Amikor kiírta az óra, akkor örültem.”

A szövetségi kapitány szerint az utóbbi hónapokban Milák egyedi úton haladt, amiről ő sem tud sokat, és amikor kiderülnek ennek részletei, akkor lehet majd elemezni, addig csak a találgatások maradnak.

„Abból az információból, ami nekem rendelkezésre áll, nem következett volna az, amit láttam, de megcsinálta”

– fogalmazott Sós Csaba, aki szerint nem ez a pillanat, amikor kritikával kellene illetni a versenyzőt.

"Világszám, ahogy úszik, ilyet a földön nem láttam. Ha szakmai elemzést készítenénk, hozzá képest mindenki másodosztályú pillangóúszó, olyan kiváló egyedi technikája van” – dicsérte az immár kétszeres olimpiai bajnokot.

Ezzel együtt Sós Csaba szerint szükség van az elemzésre.

„Lehet, hogy van valami új dolog a fejében, ami jó volt neki, de azt is látni kell, ami nagyelemzést kíván, hogy ez csak neki jó-e, mert ilyen Milák nem születik gyakran. Nagy hiba lett volna megnézni, hogy Egerszegi Krisztina mit csinált, és utána mindenkitől azt kérjük, mert 5-6 másodperccel lettek volna tőle. Meg kell ismerni, hogy milyen felfogás alapján készült, segítői mit mondtak neki, mit érzett, mit valósított meg” – nyilatkozta a szakember.

Egy éve

Milák Kristóf tavaly nyáron állt le az edzésekkel, és sokáig nem lehetett pontosan tudni a terveiről, mivel egy éve nem nyilatkozott. A fukuokai és a dohai vb-t is kihagyta, idén január végén kezdett újra készülni. Edzője, Virth Balázs még május végén is arról beszélt, hogy az állóképessége hiányzik. Az úszó a belgrádi Eb-n megnyerte a 100 és a 200 m pillangót. Párizsban a hosszabb távon nem tudta megvédeni a címét Leon Marchand-nal szemben, de 100-on remek hajrával nyert szombaton.

Az úszók két arannyal és egy ezüsttel állnak Párizsban. A szövetségi kapitány szerint ez átlag fölötti teljesítmény, ennél csak ritkán ért el jobb eredményt a magyar úszócsapat olimpián.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
A világ egyik legfontosabb munkájához releváns szakmai végzettség sem kell

A világ egyik legfontosabb munkájához releváns szakmai végzettség sem kell

A jegybankok szerepe látványosan felértékelődött az utóbbi években, tőlük várjuk, hogy letörjék az inflációt, majd beindítsák a gazdasági növekedést. Ehhez a komoly feladathoz óriási közgazdasági szaktudás és rendkívüli tapasztalat szükséges. Egy dolog viszont nem kell hozzá: közgazdasági végzettség. A világ legfontosabb jegybankjainak első emberei ugyanis többnyire jogászok, de akad köztük egy történész is. A papír viszont csak egy dolog: aligha akad bárki, aki megkérdőjelezi az aktuális jegybankelnökök hozzáértését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 4. 11:38
×
×
×
×