eur:
395.58
usd:
368.65
bux:
71911.72
2024. július 2. kedd Ottó
Koch Máté világbajnok párbajtőrvívó áll a fotója mellett a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) TF100 elnevezésű falának avatásán, valamint az egyetem 25 vezető oktatójáról és személyiségéről készült fotókiállítás megnyitóján 2023. március 27-én.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Koch Máté: nem akarok csupasz nyakkal hazajönni Párizsból

A világranglista éléről szeretné megkezdeni a párizsi olimpiát a párbajtőrvívó Koch Máté. Ennek esélyeiről is beszélt az InfoRádióban a tavalyi milánói világbajnokság győztese.

A vívók országos bajnokságán Koch Máté egyéni ezüstérmes lett a párbajtőrözők között, a döntőben Nagy Dávidtól kapott ki egyetlen tussal, csapatban viszont a Vasassal bajnoki címet szerzett.

"Két aranyérmet szerettem volna, de már azzal is elégedett voltam, hogy sikerült legyőznöm Andrásfi Tibit és Siklósi Gergőt, így megvolt a dobogó. Nagyon örültem, hogy döntőt vívtam" – mesélte a világbajnok párbajtőrvívó. Koch Máté azt is elmondta: mivel Párizsban nem ment annyira jól a vívás, ezért az országos bajnokságon szerette volna bizonyítani – elsősorban magának –, hogy igenis van még benne tűz.

A csapatgyőzelemmel kapcsolatban pedig elmondta, hogy a Vasas mindig az összetartásról volt híres, ezért tudták megszerezni az országos bajnoki címet, amivel kvalifikálták is magukat az úgynevezett Bajnokok Európa Kupájába, Heidenheimbe, és szeretnék a Vasassal megnyerni ezt a nagy múltú trófeát. "A vezetőedzőnk, Somfai Péter, a Honvéddal háromszor nyerte meg ezt a díjat, és most a Vasassal is erre törekszik, úgyhogy kíváncsian várjuk a versenyt" – hangoztatta a világbajnok.

Saját céljairól azt mondta:

"Előbb az Európa-bajnokságra kell koncentrálnom, meg persze az edzőtáborokra, hogy minél jobb formában, és lehetőleg világranglista-elsőként kezdjem az olimpiát."

Koch Máté úgy véli: ahhoz, hogy az olimpián esetleg jobb ágra kerülhessenek, mindent meg kell tenniük az Eb-n. Igazából csak Siklósi Gergely veszélyeztetheti a világelsőségét, bár a világbajnok szerint igazából azért hajtanak, hogy a csapat minél jobban szerepeljen. "Próbáljuk egymást húzni, és remélhetőleg Európa-bajnoki döntőt is vívhatunk egymással, bár mindenképpen az olimpián van a nagyobb hangsúly" – tette még hozzá.

A csapaton belüli rivalizálásról szólva Koch Máté azt mondta, hogy ez most már egyre inkább háttérbe szorul. Amíg az olimpiára való kijutás volt a tét, mindenki az egyéni győzelmekre hajtott, most, hogy ez biztosított, már újból a közös sikerek kerültek előtérbe.

"Szerencsére már kijutottunk Heidenheimbe és Párizsba, ezért most már újra vissza kell térni a régi kerékvágásba, és csapatban kell igazán összetartóan helytállnunk"

– mondta Koch Máté. Véleménye szerint ezt az összetartást nem befolyásolja a csapatársaival való vetélkedés, bár kétségtelen, hogy egyéniben aratott győzelmek mégiscsak komoly lelki erőt adtak neki. "Ez a rivalizálás azonban nem gyengíti a csapatot, hanem inkább előrevisz bennünket. Lassan már mind a négyen a világranglista 16-os mezőnyében vagyunk, az nagyon nagy előny lesz majd a továbbiakban mind az Európa-bajnokságon, mind pedig az olimpián" – mondta a sportoló.

A párizsi esélyekkel kapcsolatban a Vasas párbajtőrvívója nagyon derűlátóan nyilatkozott: "Az olimpián legalább egyszer a dobogó legfelső fokára szeretnék állni, de bármilyen színű éremnek örülni fogok. Nem akarom, hogy kinevessenek, amiért csupasz nyakkal jöttem haza Párizsból, úgyhogy mindenképpen éremmel szeretnék visszatérni."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×