eur:
394.88
usd:
367.65
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
A dán Kasper Dolberg (b3) játékostársaival, miután megszerezte csapata első gólját a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Wales-Dánia mérkőzésén Amszterdamban 2021. június 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Koen Van Weel

A dánok szerint sütőkemence vár rájuk Bakuban

Még soha nem rendeztek Eb-negyeddöntőt a mainál keletebbre. A dán és a cseh válogatott Bakuban, Azerbajdzsán fővárosában vív meg ma délután hat órától az elődöntőért.

A dánok és a csehek is úgy tartják, ez egy olyan mérkőzésen lesz, amelyen elsősorban a csapatok, s nem az egyének dönthetnek. De azért a BT, a legnagyobb példányszámú koppenhágai napilap a „biztonság kedvéért” azt is megállapította, hogy a dánok egyénileg is jobbak.

Ezen a véleményen vannak egyébként a legnagyobb fogadóirodák is, az oddsokból következtethetően. Biztos dán győzelmet várnak, pedig a cseh válogatott a torna korábbi szakaszában, különösen a skótok és a hollandok ellen igazolta, hogy nem szabad lebecsülni.

Kasper Hjulmand válogatottjának teljesítménye érdekes ívet írt le eddig. Az első csoportfordulóban a legnagyobb favorit volt a finnek ellen játszva, de Christian Eriksen drámája érthetően nagy hatással volt a társakra, 1-0-s vereséggel rajtolt a csapat. Utána nagyszerűen kezdett a belgák elleni csoportrangadón, de nem bírt Kevin De Bruynével és Eden Hazarddal, a világranglista-vezető fordított. Két vereséggel kezdve nehéz továbbjutni, a dánoknak ellenben sikerült, miután a harmadik fordulóban kiütötték az oroszokat.

Azóta érvényesül a látványos támadójáték, a szbornaja elleni négyest a walesiek elleni négyes követte. A nyolcvaddöntők legsimább győzelme volt a dánoké, akik immár Koppenhágából kimozdulva, Amszterdamban folytatták szereplésüket.

A csehek nagyon fontos győzelemmel rajtoltak Glasgow-ban a skótok ellen, majd a horvátok elleni döntetlennel gyakorlatilag továbbjutottak. Így nem számított az angolok elleni vereség, legfeljebb annyit, hogy nem második, hanem harmadik lett a csoportjában Jaroslav Silhavy együttese. (Úgy a spanyolokat kapta volna, így a hollandokkal mérkőzött a nyolcaddöntőben.)

Talán a budapesti mérkőzésén nyújtotta eddig a legjobb teljesítményét, a győzelemben a két gólszerzőn, Patrik Schicken és Tomás Holesen kívül nagy szerepe volt a kapusnak, Tomas Vacliknak is. A június végéig a Sevilla kötelékébe tartozott hálóőr már a torna előtt is jelezte, hogy nem újítja meg a spanyol klubnál a lejáró szerződését, így egészen mostanáig azzal a bizonytalanságal védett a tornán, hogy még nem tudja, hol szerepel majd a következő idényben. Ám két napja már nagyon közelivé vált a megoldás, a Napoli – részben a hollandok elleni remeklésének tulajdoníthatóan is – előszerződést kötött vele.

Nagyon meleg van Bakuban, ez is faktor lehet a mérkőzésen. Harminc fok körüli hőmérsékletre lehet számítani a mérkőzés alatt, ez nagyjából hasonló ahhoz, mint amilyen körülmények között a csehek Budapesten játszottak. Ám a dánok tartanak a hőségtől, az Ekstra Bladet, például, azt adta beharangozója címének, hogy Sütőkemencében Bakuban.

A várható összeállítások

Csehország: Vaclík – Coufal, Celustka, Kalas, Kaderábek – Holes, Soucek – Masopust, Darida, Sevcík – Schick.

Dánia: Schmeichel – Christensen, Kjær, Vestergaard – Wass, Höjbjerg, Delaney, Mæhle – Braithwaite, Dolberg, Damsgaard.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×