eur:
394.64
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Aerial Top View of Running Track with Numbers
Nyitókép: Kanok Sulaiman/Getty Images

Budapest rendezheti meg az első atlétikai világdöntőt 2026-ban

Többek között azért a magyar főváros kapta a rendezési jogot, mert a magyar főváros tavaly minden idők legjobb szabadtéri világbajnokságát rendezte meg.

Budapest rendezi 2026 szeptemberében az első atlétikai világdöntőt (World Athletics Ultimate Championship), mely a szezon csúcseseménye lesz. Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség (WA) elnöke Schmidt Ádámmal, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárával személyesen egyeztetett és kötött megállapodást a rendezésről, majd jelentették be közösen a hírt hétfőn Budapesten.

A brit sportvezető elmondta, hogy csaknem 70 ország 400 versenyzője, köztük a legnagyobb sztárok szerepelnek majd a viadalon, melynek létrehozásával az a WA célja, hogy minden olyan évben, amikor nincs világbajnokság, legyen egy rangos eseménye a sportágnak, amit az egész világon néznek.

Coe a sportért felelős államtitkárságon beszélt arról is, hogy az első, úgynevezett világdöntőt többek között azért kapta meg Budapest, mert a magyar főváros tavaly minden idők legjobb szabadtéri világbajnokságát rendezte meg. Mint kiderült, a házigazda szerepért komoly verseny zajlott, több nagyváros is jelentkezett.

"A világdöntő kapcsán egy olyan rendező várost kerestünk, amely világszínvonalú partnere lehet ennek az izgalmas, új kezdeményezésnek, és a sportágat magával ragadó módon mutatja be a világ minden tájáról érkező szurkolóknak. Budapest egyszer már bizonyította, hogy képes erre, ezért nagy öröm számunkra, hogy a magyar fővárosból indul útjára a versenysorozat" - hangsúlyozta a WA első embere.

A 10 millió dollár összdíjazású viadalra 2026. szeptember 11-13-án kerül majd sor. Mindhárom napon háromórás lesz a program, a versenyen pedig olimpiai és világbajnokok, Gyémánt Liga-győztesek és az év legjobbjai vehetnek részt. A sportág valamennyi szakága képviselteti majd magát a világdöntőn, rövid-, közép- és hosszútávfutó számok mellett váltóversenyek, dobó és ugrószámok is műsoron lesznek.

Sebastian Coe elmondta, hogy a tervek szerint kétévente sorra kerülő csúcseseményen elődöntőket és döntőket rendeznek, ezzel pedig komoly versenyhelyzetet teremtenek a legjobbak számára is.

"A világdöntő tele lesz akcióval és izgalommal a szurkolók számára és az atlétikai versenyek egy új szintjét teremti meg" - mondta Coe. - "A legnagyobb sztárokkal a mezőnyben egy kihagyhatatlan verseny lesz, egyúttal elérjük, hogy az atlétika minden évben rendezzen egy világszintű csúcsversenyt. Először a történelemben a sportág évente képes lesz a legnagyobb figyelmet magára irányítani."

Schmidt Ádám Coe-t, illetve a WA több más vezetőjét - Jon Ridgeon vezérigazgatót és Jamie Fox kommunikációs igazgatót - fogadta az államtitkárságon.

"Hatalmas büszkeség és nagy sportdiplomáciai siker, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség úgy gondolta, Budapest méltó otthona lehet az első világdöntőnek" - mondta az államtitkár. - "A 2023-as atlétikai világbajnokág után - amelyről Sebastian Coe azt mondta, ez volt minden idők legjobbja - a magyar sportirányítás egyeztetéseket kezdett a nemzetközi szövetséggel arról, hogy hazánk miként maradhatna az atlétika vérkeringésében. A tárgyalásokba bevontuk a Magyar Atlétikai Szövetséget és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséget, Magyarország kormánya pedig úgy ítélte meg, támogatni tudja, hogy Budapest legyen az első házigazdája az új versenysorozatnak. A célunk az, hogy a világbajnoksághoz hasonlóan ez az új esemény is hosszú távú pozitív hatással legyen a magyar sportéletre."

A pénzdíjból valamennyi résztvevő atléta részesül, a világdöntő győztesei pedig 150 ezer dollárral gazdagodnak.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×