eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
19 April 2023, Bavaria, Munich: Soccer: Champions League, Bayern Munich - Manchester City, knockout round, quarterfinals, second leg at Allianz Arena, Munich coach Thomas Tuchel stands during the pre-match interview. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Sven Hoppe/picture alliance/Getty Images

Tuchel elveszítette az öltözőt és flörtölt a La Ligával

Thomas Tuchel megbukott a Bayernnél. Másként nehéz lenne értelmezni azt, hogy – bár a szokásos formula szerint közös megegyezéssel, de – a klub a nyáron felbontja még egy további évvig tartó szerződését. Merre vezethet a német edző útja?

A Bayern München legutóbbi három edzője Hansi Flick, Julian Nagelsmann és Thomas Tuchel voltak. Flické abszolút sikertörténet, triplázott, azaz megnyerte a Bajnokok ligáját, a bajnokságot és a DFB kupáját is ugyanabban az idényben, de még ennél is többet mond, hogy elképesztő, 81 százalékos győzelmi mutatót produkált. 2019. november 3-tól 2021. június 30-ig, 605 nap alatt, 86 mérkőzésből hetvenet megnyert, s csupán hetet veszített el.

Talán még ma is ő lenne a Bayern edzője, ha nem viszi el a Német Labdarúgó-szövetség Joachim Löw utódjának, a válogatott élére. 2023. szeptember 10-ig dolgozott a Nationalelf élén, sem a 2022-es Nemzetek Ligája-sorozatban, sem a katari világbajnokságon nem tudott a hagyományokhoz méltón szerepeli a válogatottal. Mindazonáltal visszasírják Münchenben, akár azt is állíthatjuk, hogy működése viszonyítási pontot jelent a Bayernnél.

Nagelsmann sem szerepelt rosszul – a Bajnokok Ligáját kivéve –, ahogyan 2013 óta minden Bayern-edző az adott idényben, a bajnoki címet hozta. A győzelmi mutatója 71,43 százalékos volt, rosszabb, mint Flické, de jobb, mint Tuchelé. Ahogyan a Bayernnél, úgy a válogatottnál is ő követte Hansi Flicket, eddig nagyon szerény a mérlege, négy mérkőzéséből mindössze egye nyert meg. Mindazonáltal nehéz elképzelni, hogy az Európa-bajnokság előtt menesztik, ellenben egy ottani rossz szereplés sarkallhatja ilyen lépésre a DFB vezetőit. (A szerződése egyébként lejár a nyáron.) Nagelsmann egyébként akár a Barcelonánál is kiköthet, ha távozik a német válogatott éléről, de a katalán klub állítólag – részben Robert Lewandowski ötletére is hallgatva – Hansi Flicket is szívesen szerződtetné.

Mindezt csak azért idéztük fel, mert érdemes látni: a Bayern vezérkara az elmúlt időszakban vagy kényszerhelyzetben volt a váltásnál, vagy kicsit elhamarkodottan cselekedett. Tuchel esetében viszont azt érezni, hogy egy hetek óta létező polémia megoldása a szerdai bejelentés, a nyári menesztés nyilvánosságra hozatala.

Thomas Tuchel és stábja, benne Löw Zsolt, tavaly március 23-án vette át a Bayernt. Feltétlenül sikerként volt értékelhető, hogy velük – kihasználva a Borussia Dortmund botlását – a csapat megvédte a bajnoki címet 2023 májusában, ellenben a mostani szezon rosszul alakult. Thomas Tuchel az eddigi 44 mérkőzéséből 11-et elveszített a Bayernnel, ez sok. A legutóbbi háromból hármat, ami nagyon sok.

Mindazonáltal azt is látni érdemes, hogy 2015 júniusa óta Tuchel nagyjából 60-65 százalék közötti győzelmi mutatót ért el csapatainál, ami a Borussia Dortmundnál jó volt, a Chelsea-nél kitünő – beleértve, hogy csapatával megnyerte a Bajnokok Ligáját –, a Bayernnél gyenge. (A PSG-nél 70 százalék fölötti mutatót ért el, ottani teljesítményét emeli a 2020-es BL-döntőbe jutás is.)

Ha egy edző ilyen csapatoknál dolgozik, ha hat nem is teljes idény alatt tizenkét trófeát megnyer, nyilván nem rossz edző. De mennyit ronthatnak a reputációján a viszonylag gyakori kirúgások? Mi a baj vele? Szent őrült, aki emiatt összeférhetetlen? Nem képes kompromisszumokra, s emiatt nem tudja elfogadtatni magát az öltözőben? Mi a baj Tuchellel? Vagy mi a baj az utóbbi időben Tuchellel?

A Dortmundnál annak idején Hans-Joachim Watzke ügyvezetővel, a PSG-nél Leonardóval, a sportigazgatóval veszett össze. Párizsban néhány kulcsjátékos a taktikai elképzeléseit is kifogásolta, ő pedig tett egy szerencsétlen nyilatkozatot, amely szerint a PSG-nél nem mindig a csapat érdekében történő döntések születnek a vezetőség részéről.

A Chelsea tulajdonosa, Todd Boehly rémálomként minősítette Tuchel átigazolási politikáját, s Londonban tartotta magát az a hír, hogy az edző több kulcsjátékossal ellentétbe került, mert azok túlságosan kevés játéklehetőséget kaptak.

A Bayern február közepéig nem veszített el sok mérkőzést, csak a kudarcok látványosak voltak. A harmadosztályú Saarbrücken elleni vereség a DFB-kupában, az Eintracht Frankfurt elleni 1-5 a Bundesligában nem javította Tuchel megítélését. De azt is tény, hogy a Bayern – még egyszer: a mostani három vereségig – nem szerepelt sokkal gyengébben, mint az előző idényekben. Csak éppen a bajnokságban akad egy olyan rivális, a Bayer Leverkusen, amely ellen nem elég a jó mérleg, nagyon jó kellett volna. S amely nagyon látványosan és egyértelműen megverte a bajorokat az egymás elleni rangadón.

A nemzetközi sajtó is figyelni a Tuchellel kapcsolatos történéseket, a Mirror, például, úgy véli, könnyen elképzelhető, hogy a német edző visszatér majd Londonba, miután az élettársa, Natalie Guerreiro Max ott él. De addig még sok dolga van Münchenben, ahol nem lesz könnyű dolga a következő három-négy hónapban, mert a keret szinte két részre szakadt.

A Bild, a legnagyobb példányszámú német napilap szerint a pályán elért eredmények jól mutatják azt a fajta kaotikus helyzetet, ami jellemzi a csapat belső életét is. Több játékos láthatóan elégedetlen a vezetőedzővel. Ebbe a csoportba tartozik Thomas Müller, Joshua Kimmich és Serge Gnabry, akiknek a legnagyobb a szava az öltözőben, valamint Leon Goretzka, Matthijs De Ligt és Mathy Tel is. A 34 éves Müller a nyilvánosság előtt úgy beszél, mintha támogatná Tuchelt, de valójában nagyon elégedetlen a helyzetével, azzal, hogy keveset játszik.

Kimmich és Tuchel kapcsolata a nyáron kezdett megromlani, amikor a játékos úgy érezte, hogy a nyakára hoztak játékosokat, A 29 éves futballista nem kezdett a Bayer Leverkusen ellen – ahogyan a források megjegyzik: hiába kockáztatta egészségét, hogy minél gyorsabban beszálljon a vállsérülése után –, a Bochum ellen pedig 63 perc után lecserélték. Ezt követően kapott össze Löw Zsolttal.

Merre vezethet Thomas Tuchel következő útja? Kevéssé valószínű, hogy valamelyik más Bundesliga-csapathoz. Vissza, a Premier League-be? Lehet. De ő inkább a La Ligával flörtöl. A klub korábbi játékosa, Didi Hamann egyenesen szégyennek nevezte, hogy a Bayernnél szerződésben lévő edző, alig azt követően, hogy Xavi bejelentette nyári távozását a Barcelonánál, a katalán klubbal flörtül.

„A külföldre költözés ismét vonzó lenne. Spanyolországnak rendkívüli bajnoksága van.” – mondta másnap, hogy Xavi bejelentette a távozását.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×