eur:
385.8
usd:
356.61
bux:
68864.24
2024. május 14. kedd Bonifác
Kylian Mbappe, a Paris Saint-Germain játékosa, miután berúgta csapata első gólját a Club Brugge ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében, az A csoport utolsó, hatodik fordulójában a párizsi Parc des Princes Stadionban 2021. december 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Retteghet a Real Sociedad: Mbappé felépült

Szerda este Rómában és Párizsban játszanak labdarúgó Bajnokok Ligája-mérkőzést. A Lazio vendége a Bayern München, a Paris Saint-Germainé a Real Sociedad lesz.

A két, előzetesen (minimum) a legjobb nyolc közé várt bajnokcsapat olyan riválissal találkozik, amely nem remekel a mostani idényben hazája bajnokságában. Nem is annyira a pontlemaradás, mint az eddigi teljesítmény alapján prognosztizálható: 2024 őszén nem lesznek az új rendszerű főtábla szereplői.

A Lazio ugyan nyert a hétvégén a Serie A egyik leggyengébb csapata, a Cagliari ellen, de csak a nyolcadik helyen áll a bajnokságban, igaz, csupán kétpontnyira az öütödik Bolognától. A negyedik Atalantával szemben már öt pont a hátránya.

A római Sasok várhatóan a Provedel – Marusic, Gila, Romagnoli, Hysaj – Guendouzi, Vecino, Luis Alberto – Isaksen, Immobile, F. Anderson tizeneggyel kezdenek, aligha kell hangsúlyozni, Ciro Immobilében a legfőbb reményük.

A Lazio három évvel ezelőtt, a 2020–2021-es (Covid-idényes) BL-ben találkozott már a Bayernnel, ugyancsak a nyolcaddöntőben. A bajorok akkor mind a két mérkőzést megnyerték, a rómait 4-1-re, majd a hazait, kicsit könnyedebb játékkal, „csak” 2-1-re.

„Akkor viszont jobb volt a Bayern” – állapíthatjuk meg, vagy talán csak kevesebb hiányzóval kellett számolni. A mostani várhastó névsor sem rossz (Neuer – Mazraoui, Upamecano, Kim, Guerreiro – Goretzka, Kimmich – Sané, Müller, Musiala – Kane), de olyan futballisták hiányoznak majd, mint Gnabry, Davies és Coman.

Thomas Tuchel csapatának nyilván eddig is célja volt a minél jobb szereplés a „királykategóriában”, de Bayer Leverkusen elleni vereség után, mivel jelentősen csökkentek az újabb címvédés esélyei, még inkább felértékelődött a sorozat. Szeretné cáfolni a csapat az egykori nagyszerű középpályás, Stefan Effenberg szavait, aki azt mondta: „Eljött egy szép időszak vége a Bayernnél.” (A mondás, persze, azért elsősorban a bajnoki címek sorozatának megnyerésére utalt, de érthető az idénybeli szereplésre is. A Bayernnek a BL maradt az egyetlen reális esély egy fontos cím megnyerésére.)

A PSG spanyol edzővel, Luis Enriquével spanyol csapat ellen játszik, a Real Sociedadot fogadja. A L’Équipe a keddi számában részletesen foglalkozott a párizsi klub és a baszkok, kiterjeszutőleg a sanyolok kapcsolatával, emlegetve még Luis Fernandezt is. Az 1984-es Európa-bajnok középpályás, a későbbi edző Andalúziában született, 1981-ben, 22 évesen lett francia állampolgár.

A Real Sociedad a Liga legutóbbi három fordulójában csak két pontot szerzett, visszaesett a hetedik helyre, 11 pont a hátránya a negyedik helyen álló Atlético Madriddal szemben. Viszont figyelemre méltó, hogy veretlen maradt az őszi csoportkörben az Internazionale, a Salzburg és a Benfica ellen, sőt, a hat meccsből csak kettőn kapott gólt, akkor is csupán egyet-egyet.

A Parc des Princes-ben – a másik mérkőzéshez hasonlóan – 21 órakor kezdődő találkozó alapkérdése tehát vélhetően az lesz, mire megy a San Sebastian-i gárda védelme a PSG világhírű támadóival, közülük is elsősorban Kylian Mbappéval, akiről Luis Enrique azt állította, biztosan játszik majd.

A párizsiak várható kezdő tizenegye: Donnarumma – Hakimi, Marquinhos, Danilo, L. Hernandez – Zaire-Emery, Ruiz, Vitinha – Dembélé, Mbappé, Barcola. Talán némi meglepetést kelthet, hogy a hétvégi bajnokin gólt is szerző Kolo Muani kimarad, de a hírek szerint Luis Enrique ezúttal inkább a múlt hónapban a brazil São Paulo FC-től érkezett Lucas Beraldót preferálja.

Címlapról ajánljuk
Csicsmann László: nincs tárgyalásos megoldás, a katonai eseményeké marad a főszerep Gázában
Aréna

Csicsmann László: nincs tárgyalásos megoldás, a katonai eseményeké marad a főszerep Gázában

Izrael Rafah lerohanásával átlépné a vörös vonalat Washington szemében – mondta Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Az InfoRádió Aréna című műsorában a Közel-Kelet szakértő beszélt a béketervek esélyeiről, a környező országok álláspontjáról, az amerikai szerepvállalásról és arról is, milyen kiutat látnak a palesztinok a gázai válságból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Fontos adatokra várnak a befektetők, óvatos mozgások a tőzsdéken

Fontos adatokra várnak a befektetők, óvatos mozgások a tőzsdéken

A hét első részében egyelőre nem láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, tegnap is leginkább csak oldalaztak a vezető indexek és ma az ázsiai kereskedésben sem volt ez másképp. Holnap érkezik a befektetők által kiemelten figyelt amerikai inflációs adat, elsősorban erre vár a piac. Ami az európai piacokat illeti, a nemzetközi trenddel összhangban itt is vegyes mozgásokat, iránykeresést látunk, és az amerikai tőzsdéken sincsenek nagy mozgások az indexek szintjén. Közben itthon érkeznek az újabb gyorsjelentések, négy mínuszos negyedév után újra nyereséges lett a Masterplast, a Richter pedig minden eredményszinten az elemzői várakozásokat meghaladó számokat hozott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×