eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Willi Orbán, a magyar (b) és Mojmir Chytil, a cseh válogatott játékosa a Magyarország - Csehország barátságos labdarúgó mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2023. szeptember 10-én.
Nyitókép: Illyés Tibor

Az alapkérdés: ki tudja pótolni Willi Orbánt

Nagyon fontos, de nem sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőt játszik ma este a magyar labdarúgó-válogatott a szerbekkel a Puskás Arénában. Ha nyer, vagy akár, ha pontot szerez, óriásit lép a németországi 24-es döntő felé. Ha vereséget szenved, bőven lesz még javítási lehetősége.

A két válogatott szeptemberben találkozott egymással Belgrádban. Akkor a szerbek jól kezdtek, egy – a mi szempontunkból balszerencsés – öngóllal előnybe kerültek, majd néhány további percben óriási fölényben játszottak. Ám a magyar csapat nem zuhant össze, s még az első félidőben fordított. A második játékrész megint a szerbeké volt, de az eredmény – részben Dibusz Dénes bravúrjainak is köszönhetően – nem változott (2-1-re nyert a magyar válogatott).

A csoport következő játéknapján a magyar csapat szabadnapos volt, így a két reális üldöző, a szerb és a montenegrói legénység, egyaránt három-három pontot szerezve, megközelítette a mieinket. Megelőzni nem tudta. Az állás ugyanis az utolsó négy játéknap előtt a következő: 1. Magyarország 10 ponttal (4 mérkőzésből), 2. Szerbia 10 (5), 3. Montenegró 8 (5), 4. Bulgária 2, 5. Litvánia 2 (5).

A mérkőzésszámokból kiolvasható: még mind a négy rivális „pihen” egy fordulót, azaz abban biztosan nem szerez pontot. Ma éppen a montenegrói válogatott, mivel a másik párban, Szófiában, Bulgária és Litvánia találkozik.

A magyar válogatott szempontjából fontos és sajnálatos változás a belgrádi találkozóhoz képest, hogy a védelem pillére, Willi Orbán sérülése miatt nem játszhat. (Nem csak ezen a találkozón, hanem a hátralévő további selejtezőkön sem.) Mindez nagy veszteség, vele sokkal erősebb a védelem, rutinja, higgadtsága (no, meg a futballtudása) aranyat ér. Nem ok nélkül vélik elemzők úgy, hogy játéka olyan szintre fejlődött, hogy a német válogatott bármelyik középhátvédjével felveszi a versenyt.

Nehéz elképzelni, hogy Marco Rossi emiatt megváltoztatná a megszokott felállítási rendet, így minden bizonnyal választ valakit a csehek ellen hibázó, de a korábbi találkozókon jól teljesítő Lang Ádám és az utóbbi időben formájában visszaesett, de a válogatott biztos pontnak számító Szalai Attila mellé. Talán a legkézenfekvőbb megoldás Botka Endre beállítása lenne, ugyanakkor a Ferencváros védője nincs igazán játékban, 89 percet játszott eddig a bajnoki szezonban. Igaz, a DVSC ellen már 45 percet vállalt.

Ha nem akar újoncot avatni a kapitány (Mocsi Attila, Szalai Gábor, s gyakorlatilag Balogh Botond), kínálkozik még egy lehetőség: Nagy Ádám visszavonása a védelembe. Ennek hátulütője a pisai középpályás fejjátékának gyengesége, s az, hogy ezen a poszton még fontos mérkőzésen nem játszott, előnye viszont kétségbe vonhatatlan játékintelligenciája.

A további posztokon valószínűleg marad a belgrádi csapat, Dibusz Dénes, Lang Ádám, Szalai Attila, Négo Loic, Styles Callum, Kerkez Milos, Sallai Roland, Szoboszlai Dominik és Varga Barnabás. Ha Nagy Ádám hátralép a középpályáról, következhet a csehek elleni változat: a Fehérvárban jó formában, gólerősen játszó Kalmár Zsolt is szerepet kaphat.

„A felkészülésünk ugyanúgy zajlott, mint a korábbi mérkőzések előtt. Továbbra is az Európa-bajnoki részvétel kiharcolása az első számú feladat, ehhez a soron következő három mérkőzésen hat pont megszerzését tűztük ki célként. Meg kell akadályoznunk a szerbek támadásait és a saját alapelveink szerint kell futballoznunk, amikor a labda nálunk van. Harcos, félelem nélküli játékot szeretnénk bemutatni! Elbizakodottságról szó sincs a csapaton belül. Ugyanakkor a közönségünk véleményem szerint nagyra értékeli azt a szemléletet, amellyel játékosaink rendre futballoznak a tétmérkőzéseken. Nem félnek a megmérettetésektől, adott esetben a harctól, és bátran, félelem nélkül lépnek pályára bármelyik ellenféllel szemben” – mondta Marco Rossi szövetségi kapitány.

A mérkőzés ma este 20.45-kor kezdődik.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×