eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Eladhatja a Glazer-család a Manchester Unitedet

Stratégiai alternatívákon gondolkodva értékesíthetik a család által 2005-ben megvásárolt klubot.

A rajongók már régóta tiltakoznak a tulajdonosok személye ellen: a klub közleménye szerint a Glazerék indította folyamat "magában foglalja a klub megerősítését célzó számos kezdeményezés értékelését, beleértve a stadion és az infrastruktúra átalakítását, valamint a klub kereskedelmi tevékenységének globális szintű kiterjesztését, hogy fokozza a klub férfi, női és akadémiai csapatainak hosszú távú sikerét, és előnyökkel járjon a szurkolók és más érdekelt felek számára".

2012-ben már eladták részesedésük 10 százalékát, és a következő években is megszabadultak kisebb értékben részvényeiktől. A Glazer testvérek a BBC cikke szerint azt állítják, a most zajló folyamatban is szem előtt tartják majd a rajongók és a klub érdekeit egyaránt.

A sportban tartják pénzüket

A család szeret sportba fektetni: 1995 óta a Tampa Bay Buccaneers NFL-csapat tulajdonosa, Avram Glazer pedig 2021-ben csapatot vásárolt az új Egyesült Arab Emírségek Twenty20 krikettbajnokságában. Joel és Avram Glazer azután vette át a United napi irányítását, hogy édesapjuk, Malcolm 2006 áprilisában agyvérzést kapott.

A milliárdos Malcolm Glazer 85 éves korában, 2014-ben halt meg. Jelenleg az amerikai Raine Group befektetési cég, amely májusban a Chelsea 4,25 milliárd fontos eladását intézte, a United kizárólagos pénzügyi tanácsadója.

Nem most éli nagy sikereit a csapat

A Manchester United jelenleg ötödik az angol bajnokságban, ahol 2013 óta nem sikerült nyernie. A tulajdonosok ellen gyakran tüntetnek a rajongók, 2021-ben a

Liverpool elleni meccsüket el is kellett halasztani

megmozdulásuk miatt. Idén augusztusban is több ezres tiltakozás előzte meg meccsüket.

A United is részese lett volna a Szuperliga-projektnek, mely 2021-ben omlott össze: Joel Glazer később a rajongók elnézését kérte az ügy miatt. Azóta több szurkolói fórumon vett részt és megígérte, hogy a rajongók is vehetnek részvényeket a klubban.

A Transfermarkt szerint a United nettó 1,36 milliárd eurót költött átigazolásokra a Glazerek alatt: ennél csak a Manchester Citynél volt magasabb ez az összeg ebben az időszakban. Cristiano Ronaldo, akit a klub azonnali hatállyal menesztett, botrányinterjúban kritizálta mind a klubot, mind az azt tulajdonló családot.

A United eladására irányuló lépést azután jelentették be, hogy a Liverpool elnöke, Tom Werner azt mondta, a Fenway Sports Group gondolkodik a klub eladásán.

A Manchester United részvényei egy részének eladásáról már augusztusban hírek szóltak, akkor Jim Ratcliffe brit milliárdos be is jelentkezett értük, ám a Glazerek végül mégsem adtak el akkoriban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×