eur:
395.84
usd:
369.22
bux:
72001.17
2024. július 2. kedd Ottó
Cristiano Ronaldo, a Manchester United játékosa az angol labdarúgó-bajnokság 23. fordulójában játszott Manchester United - West Ham United mérkőzésen Manchesterben 2022. január 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

Sportközgazdász: Cristiano Ronaldónak mennie kell

Mindenkinek szerencsésebb lenne, ha a Manchester Unitedról lesújtóan nyilatkozó Cristiano Ronaldo januárban távozna a futballklubtól - mondta az InfoRádióban Dénes Ferenc sportközgazdász. Menthető-e még a kár? Merre tovább, C. Ronaldo? 

Dénes Ferenc sportközgazdásznak az az idézet jut eszébe a Manchester Unitedba visszaigazolt C. Ronaldo helyzetéről, hogy "sose kezdd újra az exeddel".

"Volt egy gyönyörű történet: egy 17 éves portugál srác megérkezett Manchesterbe, világsztár és aranylabdás lett, aztán, ahogy a legkisebb királyfival lenni szokott, elindult egy még nagyobb karrier felé. Szép emlék, legenda, kész... már maga a visszatérés sem volt egy egyszerű történet, a sajtóbeszámolókból ez kivehető. Igazából Sir Alex Ferguson ragaszkodott hozzá" - mutatott rá a sportközgazdász.

A folyamat sok kérdést felvet, az egyik például az, hogy ki irányítja most a Manchester Unitedot.

"A vezetés egyik tagja úgy nyúlt bele az átigazolási politikába mindenki feje fölött, hogy azzal a pályán lévő menedzsment azóta sem tud mit kezdeni. Ráadásul egy olyan ember érkezett az amúgy sem rendezett öltözőbe egy gyenge kezű edző mellé, hogy annak az lett a következménye, hogy teljesen szétesett az öltöző. Egy nagy egójú, a saját karrierjét, üzleti vállalkozását építő sportoló bekerült egy dokkmunkás jellegű klubba, amely ma is őrzi ezt a kulturális jelleget."

C. Ronaldo közben elmaradt a klubja által elvárt teljesítménytől és a saját korábbi önmagától is.

"Egy öreg futballista tért vissza, egy olyan elképzeléssel, amely már nem fér bele a modern futball kívánalmaiba. Ez egyértelműen kiderült, amikor megérkezett Erik Ten Hag vezetőedző, aki egy egészen más futballt képvisel.

A kármentésről szólva a sportközgazdász azt mondta, nagyon megosztott a United-tábor, és ez rossz a kereskedelemnek, ami egy egységes klubot szeretne látni.

  • A klubhoz tartozók egyik része azt mondja, hogy Ronaldo legenda,
  • egy másik része pedig azt, hogy mennie kell, mert sem a magatartása, sem a futballja nem tesz jót a klubnak.

"Az utóbbi álláspontot osztom én is" - vélekedett a sportközgazdász, aki szerint a Manchester United belső kultúrája nem állt készen egy ilyen kaliberű világnagyság érkezésére. "Mindenkinek jobb lenne, ha már télen váltana" - szögezte le Dénes Ferenc, aki szerint most már kérdés, hogy köszönőlevéllel, virágcsokorral, laudációval fog-e menni Cristiano Ronaldo búcsúztatása.

Tény mindeközben, hogy C. Ronaldo a modernkori futball egyik legnagyobb ikonja, amihez hozzá tud tenni a most kezdődő katari vb, elvenni azonban keveset fog.

Az alapján, hogy nem fogadta el a szaúd-arábiai ajánlatot, vélelmezhető, hogy még az európai futballban szeretne valamit alkotni, ezzel kapcsolatban viszont Dénes Ferencnek komoly kérdései vannak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
A piac végül csak legyőzte Erdoğant: Törökországba visszatért a józan ész

A piac végül csak legyőzte Erdoğant: Törökországba visszatért a józan ész

Feladta a minden közgazdasági racionalitást mellőző kísérletét Erdoğan török elnök, amely szerint a magas infláció ellen alacsony kamatokkal lehet harcolni. Újraválasztása után egykori Wall Street-i bankárokat ültetett a jegybank és a pénzügyminisztérum élére, és szabad kezet adott nekik a korábbi gazdaságpolitikai hibák kijavítására. A gazdaságpolitika döntéshozói nagy lendülettel álltak munkába, és a piac ezt látványosan díjazza. Ám az is látszik, hogy a bizalom nem állt helyre a török vezetés kapcsán, a kockázatokat nem is szabad alábecsülni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×