eur:
395.03
usd:
367.99
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Chema Rodriguez, a magyar férfi kézilabda válogatott edzője a férfi kézilabda Eurokupa második fordulójában rendezett Horvátország - Magyarország mérkőzésen Eszéken 2020. november 7-én. Horvátország 31-27-re győzött.
Nyitókép: MTI/EPA

Férfi kézilabda-válogatott: hétbe kell kerülni a vb-n

Ez az olimpiai selejtezős helyek egyikét jelentené.

José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány szerint a legjobb hét közé kerülés, vagyis az olimpiai selejtezős helyek egyikének megszerzése a magyar férfi kézilabda-válogatott célja a januári lengyel, svéd közös rendezésű világbajnokságon.

"Szeretnénk úgy továbbjutni a csoportból, hogy közben a lehető legtöbb pontot vigyük magunkkal, ezzel fenntartva az esélyeinket" - idézi a spanyol edző keddi nyilatkozatát a magyar szövetség honlapja.

A szombati sorsoláson kiderült, hogy a magyar együttes a D csoportban, Kristianstadban január 12-én a Koreai Köztársasággal, 14-én Izlanddal, 16-án pedig Portugáliával találkozik. A középdöntőbe az első három helyezett kerül. A magyarok továbbjutás esetén a göteborgi csoportban Svédország, Uruguay, Brazília, illetve az Afrika-bajnokság ezüstérmese közül három csapattal játszanak. Onnan az első kettő jut a negyeddöntőbe.

"Talán az egyik legkiegyenlítettebb csoportba kerültünk, három európai csapat szerepel ebben a négyesben, és szinte ugyanaz a csoportbeosztásunk, mint az Európa-bajnokságon, csak éppen Hollandia helyett a Koreai köztársaság lesz az ellenfelünk" - mondta Rodríguez.

Izlanddal és Portugáliával a januári, részben hazai rendezésű kontinenstornán is azonos csoportban szerepeltek a magyarok a budapesti MVM Dome-ban. Az északi szigetország csapatától 31-30-ra kikaptak, a portugálokat pedig 31-30-re legyőzték.

"Mivel a célunk az olimpiai selejtezős helyek egyikének megszerzése, azaz a legjobb hét közé kerülés, nagy feladat előtt állunk, mert

legalább 15, vagy még több csapat pályázik ugyanerre eséllyel"

- vélekedett a magyarok kapitánya. Hozzátette, a világbajnokságok eleve nagy presztízsű versenyek sok jó csapattal, a kvalifikációs vb-k pedig még inkább kiemelkednek, hiszen mindenki a legjobb hét közé szeretne jutni.

Rodríguez elárulta, októberben a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőin szerepel a magyar válogatott Litvánia, majd Georgia ellen.

"A cél nem csupán a négy pont megszerzése, hanem a vb-csapat alakítása. Lesz néhány napunk novemberben is, majd decemberben kezdődik a közvetlen vb-felkészülés, a torna előtt néhány edzőmeccsel" - fűzte hozzá.

A jövő évi lesz a 28. férfi világbajnokság és a 22., amelyen a magyar csapat is részt vesz. A magyarok legjobb eredménye az 1986-os ezüstérem, a legrosszabb az 1995-ös 17. hely, legutóbb pedig - tavaly januárban, Egyiptomban - ötödik lett.

A január 11-29. között sorra kerülő világbajnokság győztese kijut a 2024-es párizsi olimpiára, a 2-7. helyezettek olimpiai selejtezőn vehetnek részt.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Az európai állam- és kormányfők közül egyre kevesebben vannak, akik még nem látogattak el az orosz invázió sújtotta Ukrajnába - most már nem gazdagítja ezt a tábort Orbán Viktor sem, a magyar miniszterelnök ugyanis ma Kijevbe utazott. Ám eközben Szijjártó Péter külügyminiszter, aki gyakran jár Oroszországba, telefonbeszélgetést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - tudósított a Telex.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×