eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Märcz Tamás szövetségi kapitány (j) a vizes világbajnokság férfi vízilabda tornáján, az A csoportban játszott Magyarország - Brazília mérkőzés szünetében a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 23-án. Magyarország-Brazília 20-6.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Innen már "élet-halál" mérkőzések várnak a pólósainkra

Szerdán az olaszok ellen negyeddöntőben folytatja szereplését a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely utolsó csoportmeccsén 18-14-re nyert Grúzia ellen.

A férfi világbajnokságokon már ritkán látunk olyan csapatot a 16-os mezőnyben, amely könnyű ellenfél lenne. Tudtuk, hogy Montenegró lesz a legnehezebb ellenfél, és tudtuk azt is, hogy a grúz lesz a legkellemetlenebb csapat. Az is várható volt, hogy a brazilok elleni meccs lesz talán a legegyszerűbben hozható - sorolta Märcz Tamás.

"Összességében elégedett vagyok: megszereztük a csoportelsőséget, ezzel kiharcoltuk azonnal a legjobb 8 közé jutást. Az elején egy nehéz mérkőzés után jött egy könnyebb, és utána egy nehezebb, ami segít is elemezni a saját csapatunkat, hogy mi az, amiben esetleg jobbak lehetünk. Nehezebb ellenállásra kényszerített bennünket a georgiai csapat, akár fizikailag is: gyorsak voltak a lövések, jól játszottak a georgiaiak, úgyhogy ez egy hasznos mérkőzés volt az elkövetkező napokra előre nézve. A csapat fejben éles, nincs ezzel gond, de azért nem baj, ha jön egy pici ilyen figyelmeztető itt a csoporton belül."

A szövetségi kapitány szerint a vizes-vb játékvezetése nem hozza könnyű helyzetbe a csapatokat, nagyon gyorsan és könnyen jönnek a kiállítások - erre találgatják a lehető legmegfelelőbb megoldást, több taktikai lehetőségük is van.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy most talán a szokottnál is több védekező specialista vagy jól védekező játékos van a keretben, és ehhez képest kap a csapat viszonylag sok gólt - a rengeteg lőtt gól mellett -, Märcz Tamás elmondta:

nincs nagyon út arra, hogy miként kerüljék el a kiállításokat.

"Ha szorosat fogunk, akkor a külső körön, ha zónázunk, akkor is odaadják a kiállításokat, tehát ez ezek valahogy mindenképpen érkeznek. Inkább az lehet itt a nagy kérdés, hogy ha választunk zónavédekezést, azt milyen szinten tudjuk kivitelezni, milyen blokkokkal tudjuk segíteni a védelmet és a kapusainkat, illetve ha hátrányra kényszerülünk - márpedig ebből biztos, hogy lesz nagyon sok -, azt milyen mozgás- és blokkmennyiséggel tudjuk megoldani. Fontos lesz, mennyire leszünk reaktívak a mozgásokra, és mennyire tudjuk olvasni az ellenfél támadását. Rengeteg áldozatot kell hozni a védekezésben, jól kell zárni hátul. Minél kevesebb lehetőséget igyekszünk adni a játékvezetőknek, hogy kiállítsanak bennünket, de egyenlőre azért nehezen tudtuk megoldani, legalábbis Georgia ellen nehezen."

A szövetségi kapitány ezzel együtt bizakodó, úgy látja, meg fogják találni a megoldást erre a kihívásra.

A csapat támadójátéka miatt nem aggódik a szakember, a legutóbbi mérkőzésen 18 gólt lőttek. Gyorsult is a csapat, ezzel sem lesz gond.

"Inkább azt kell megoldani, hogy ha nem lövünk volt, akkor minél gyorsabban visszazárjunk, legyen elég ember a kapu előtt, legyen elég blokk a kapusaink előtt, minél kevesebbszer érkezzen a kapura a labda, illetve minél több védés érkezzen a kapusainktól, hogyha mégis áthatol a külső falon.

A magyar férfi vízilabda-válogatott harmadik világbajnoki csoportmeccsén Manhercz Krisztián kapta a legjobb játékosnak járó címet. Az eddigi mérkőzéseket értékelve úgy látja, a védekezésükkel nem lehetnek teljesen elégedettek, a támadójátékkal azonban annál inkább. Eddig sem tartalékoltak, de a következő mérkőzés már "más kávéház" lesz, innentől csak rangadók, "élet-halál" mérkőzések jönnek.

A játékos szerint kellettek a kicsit nehezebb szituációk is, mert ezáltal megszokták, hogyan reflektáljanak arra, ha vezet 1-2 góllal az ellenfél, de reméli, hogy nem fognak ilyen hátrányba kerülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×