eur:
396.42
usd:
369.84
bux:
71866.09
2024. július 2. kedd Ottó
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya sajtótájékoztatót tart Szófiában 2020. október 7-én, egy nappal a Bulgária elleni labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Vaszil Donev

Ezért is fontos érzelmileg Marco Rossinak a kedd esti találkozó

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya – pályafutása csúcspontján – 1993 és 1995 között a Sampdoria futballistája volt. Nem kétséges, hogy az esti, olaszok elleni mérkőzés előtt sokszor eszébe jut ez a két esztendő. Cesenában újra találkozik néhány régi baráttal.

Rossi a Torino neveltje volt, 1982–1983-ban országos ifjúsági bajnokságot, 1984-ben a nagy presztízsű viareggiói tornát is megnyerte a „Bikák” fiataljaival. Néhány kisebb klubot érintve 1988-ban a Bresciához került, az acélváros csapatával megnyerte 1992-ben a Serie B-t.

Egy évvel később a Sampdoriához igazolt, ami óriási ugrást jelentett. A Samp, az előző fél évtizedet tekintve 1988-ban Olasz Kupa-győztes, a következő idényben újra Olasz Kupa-győztes, valamint KEK-döntős lett. 1990-ben megnyerte a Kupagyőztesek Európa-kupáját.

1991-ben aztán még nagyobb sikert ért el a gárda. Vujadin Boskov – az első bajnoki címet nyerő külföldi edző a calcióban Nils Liedholm 1983-as sikere óta – irányításával bajnok lett. A szerb edző mindössze ennyit engedett meg magának a bajnokság előtti nyilatkozatháborúban, hogy: „A Samp egyetlen vetélytársánál sem rosszabb!’’ Neki lett igaza!

Az 1990–1991-es bajnokság legjobb csapata ugyanis vita nélkül a Sampdoria lett. Nemcsak története első bajnoki címe miatt, amelyet megfejelt az Olasz Kupa döntőjébe jutással, hanem mert valamennyi vetélytársa közül a legegyenletesebb produkciót mutatta. Bár Ligurián (ebben a tartományban van Genova) kívül a Samp nem különösebben népszerű Itáliában, az mégis „általános” örömet keltett, hogy a bajnoki címre aspirálók közül Boskov csapatában játszották a legkisebb szerepet a külföldiek. Vagyis a Doria – a menők közül – a leginkább „olasz” csapat volt. A sérülése miatt az első hét mérkőzésről hiányzó Gianluca Vialli lett nemcsak a klub, hanem az egész bajnokság gólkirálya, 19 találatával. Roberto Mancininál – legalábbis a Guerin Sportivo című hetilap által összesített, saját, valamint a három legnagyobb sportnapilap értékeléseit tömörítő osztályozókönyve alapján – nem akadt jobb futballista a campionatóban. Gianluca Pagliuca végig szenzációsan védett, az Inter elleni „döntőn” még Lothar Matthäus tizenegyesét is kifogta.

A Sampdoria bajnokcsapatának tagjai voltak: Gianluca Pagliuca (32) – Moreno Mannini (26/2), Marco Lanna (26), Pietro Vierchowod (30/3), Srečko Katanec (26/2) – Fausto Pari (33), Alekszej Mihajlicsenko (24/3) – Attilio Lombardo (32/3), Giuseppe Dossena (34/1) – Gianluca Vialli (26/19), Roberto Mancini (30/12), valamint Giovanni Invernizzi (31/2), Ivano Bonetti (25), Marco Branca (20/5), Luca Pellegrini (15), Toninho Cerezo (12/3), Umberto Calcagno (2), Giulio Nuciari (kapus, 2), Michele Mignani (1).

Egy évvel később, 1992-ben, a Bajnokcsapatok Európa-kupája londoni döntőjébe jutott a Samp, s csak a hosszabbításban kapott ki a Barcelonától. 1993-ban kisebb hullámvölgyet ért meg, de 1994-ben ismét, hat éven belül harmadszor is megnyerte az Olasz Kupát.

A Sampdoria az 1993–1994-es idényben. Állnak, balról: Gullit, Marco Rossi, Platt, Pagliuca, Mancini. Elöl: Lombardo, Mannini, Evani, Vierchowood, Serena, Sacchetti.

Ennek a keretnek már Marco Rossi is tagja volt. Sven Göran Eriksson vezette edzőként a csapatot, Rossi 16 találkozón játszott. A legtöbbet játszók csapata így festett: Pagliuca – Mannini, Vierchowod, M. Serena, Sacchetti – Jugovics, Platt, Evani – Lombardo, Gullit, Mancini. A többiek közül Marco Rossi játszott a legtöbbet a kezdő tizenegyben, ha úgy tetszik ő volt az első számú tartalék.

A következő szezonban Walter Zenga volt már az első számú kapus, érkezett Riccardo Ferri és Szinisa Mihajlovics, Rossi már kevesebbet, „csak” kilenc mérkőzést játszott.

A sampos társak közül most Roberto Mancini az olasz szövetségi kapitány, Alberico Evani – nevét sokan ismerhetik a Milan rajongói közül is – az első számú segítő, de a stáb fontos tagja Attilio Lombardo és az 1993 és 1998 között ugyancsak a Sampban futballozó Fausto Salsano is, aki egyébként állomáshelyről állomáshelyre követi Mancinit, valamint kapusedzőként az akkori második számú kapus, Giulio Nuciari is.

Apropó, Mancini! Egyik fia, Andrea játszott a magyar élvonalban is, a Budapest Honvédban és a Haladásban is. Akkor szerződött az NB I-be, amikor Marco Rossi volt a kispestiek vezetőedzője.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Föld alatti szén-dioxid tárolót építhet Szlovákia az RRF-pénzvesztés elkerülése érdekében

Föld alatti szén-dioxid tárolót építhet Szlovákia az RRF-pénzvesztés elkerülése érdekében

Azért, hogy elkerülje a helyreállítási támogatások egy részének elveszítését, a szlovák kormány azt mérlegeli, hogy egy föld alatti szén-dioxid tárolót épít az ország klímavállalásainak teljesítése érdekében, és így nem kényszerülnének az ipari kibocsátók sem további technológiai átalakításokra – írja az EurActive. A terv lényege, hogy 300 milliót irányítanának át a beruházásra, de sietni kellene a megvalósítással, mert az RRF-forrásokat csak 2026 nyaráig lehet felhasználni. Közben friss fejlemény, hogy az Európai Bizottság pozitív értékelést adott ki Szlovákia negyedik RRF kifizetési kérelme kapcsán, így további 799 millió euróhoz juthat hozzá rövidesen az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×