eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Liu Shaolin arany-, Krueger ezüstérmes Pekingben

A kínai versennyel elkezdődött a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozata.

Liu Shaolin Sándor arany-, Krueger John-Henry pedig ezüstérmet nyert 500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának első, pekingi állomásán.

A legrövidebb táv negyeddöntőjében a váltóval olimpiai bajnok Liu Shaolin rajt-cél győzelmet aratott, míg az 1000 méteren még amerikai színekben ötkarikás ezüstérmes Krueger futammásodikként lépett a legjobb tíz közé. A két magyar ugyanabba az elődöntős futamba kapott besorolást a szám Európa-bajnokával, Konsztantyin Ivlijevvel. A rajt után az orosz versenyző haladt az élen, de előbb Liu Shaolin, majd Krueger előzte meg, így mindketten fináléba jutottak.

A döntő szerencsésen alakult a két magyarnak, ugyanis rossz rajt miatt kizárták a kanadai Jordan Pierre-Gilles-t és a legjobb, egyes pályáról induló világcsúcstartó kínai Vu Ta-csinget. A háromfősre redukálódott futam így nem okozott izgalmakat, a start után kialakult a végső sorrend: Liu Shaolint Krueger követte, a harmadik pedig a kazah Gyenyisz Nyikisa lett. A selejtezőben kizárt Liu Shaoang 40. helyen végzett.

A nőknél is két magyar volt érdekelt ebben a számban: Jászapáti Petra és Kónya Zsófia ugyanabban a negyeddöntőben szerepelt, előbbi harmadik, utóbbi negyedik hellyel búcsúzott, miután a táv kanadai világcsúcstartója, Kim Boutin kiugrott a rajtnál, ezért kizárták. Jászapáti 12., Kónya 16., míg a selejtezőben kiesett Somogyi Barbara 58. lett. A döntőt a szám egyik specialistája, a lengyel Natalia Maliszewska nyerte az ötkarikás címvédő olasz Arianna Fontana előtt.

A sprinttáv előtt a Liu fivéreknek egyáltalán nem okozott gondot az 1500 méter elődöntője. Liu Shaoang első, bátyja, Liu Shaolin második helyen jutott a nyolcfős fináléba, viszont Kruegert szabálytalanság miatt kizárták, így 20. lett. A döntő lassú tempóban kezdődött, a magyarok azért próbáltak elöl helyezkedni, majd hét körrel a vége előtt Liu Shaoang, Liu Shaolin sorrendben élre álltak. Utóbbi feladata az volt, hogy védje öccsét, ezt körökön át remekül tette, legalább három-négy előzési kísérletet vert vissza, de három körrel a befutó előtt egy kínai riválisa megelőzte, eközben viszont összeakadtak, a versenybalesetben pedig további két ellenfelet magukkal sodortak, így megállították a futamot, amelyet szinte biztosan Liu Shaoang nyert volna. Az újraindítás után a kínai Szun Lung és a belga Stijn Desmet kilőtt, a fáradt Liu Shaoang pedig "elengedte" a döntőt, nem szállt be az üldözésükbe, így saját tempóban korcsolyázva hatodik lett, kizárt testvére pedig nyolcadikként zárt. A "szökevényeket" végül utolérték és az első helyet az orosz Szemjon Jelisztratov szerezte meg.

A nőknél Jászapáti Petra volt érdekelt a leghosszabb egyéni táv elődöntőjében, de a szegedi versenyző futamában utolsó, hetedik helyen ért célba, így 18. helyen zárt. A selejtezőben kiesett Sziliczei-Német Rebeka 22., a mindössze 17 éves Somodi Maja pedig 42. helyen végzett. A győzelmet a dél-koreai Li Ju Bin úgy szerezte meg, hogy két előtte korcsolyázó honfitársa összeakadt és elesett, így ölébe hullott az első hely.

Az 5000 méteres férfi váltóban a Liu fivérek és Krueger mellett Tiborcz Dániel kapott lehetőséget. Az ötkarikás címvédő magyar négyes az elődöntőben a kínai és az olasz csapat mögött, de a kanadai előtt korcsolyázott féltávig. Amikor a tengerentúliak feljebb törtek, kilökték az olaszokat, de néhány körrel később az ő emberük is kicsúszott, így a magyarok játszi könnyedséggel lettek másodikként finalisták Kína mögött. A kanadaiakat a zsűri kizárta, az olaszokat pedig döntőbe juttatta.

A 3000 méteres női váltók elődöntőjében a holland négyes 4:02.809 perces idejével megdöntötte a 2018-as, phjongcshangi olimpián felállított saját világcsúcsát.

Vasárnap az 1000 méter végcsatározásai mellett a három váltóverseny döntőit rendezik.

A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra nyolc-nyolc férfi és női váltó jut ki. Az egyéni számokat illetően 500 és 1000 méteren 32, 1500 méteren pedig 36 fős lesz a mezőny, amely úgy alakul ki, hogy minden versenyző három legjobb eredménye számít a kvalifikációs pontversenybe. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó vegyesváltó bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb nyolc között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni indulási jogot szerezzen.

A pekingi nyitány után egy héttel a japán Nagoja lesz vk-házigazda. A harmadik állomásnak Debrecen ad otthont november 18. és 21. között, majd a hollandiai Dordrechtben zárul a vk-sorozat november 25. és 28. között.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×