eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
A győztes Illés Fanni (k) az S4-es kategóriájú 100 méteres női mellúszás döntője után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián 2021. augusztus 29-én. Mellette a második helyezett olasz Giulia Ghiretti (j) és a kínai Cseng Csiao.
Nyitókép: A győztes Illés Fanni (k) az S4-es kategóriájú 100 méteres női mellúszás döntője után a tokiói paralimpián. Mellette a második helyezett olasz Giulia Ghiretti (j) és a kínai Cseng Csiao. MTI/Koszticsák Szilárd

Szabados Gábor: a paralimpia fontos üzenet, de nem összevethető az olimpiával

Szimbolikus jelentőségű, hogy a paralimpiát az olimpiai játékok helyszínén rendezik, de a két esemény között számos lényeges különbség van – fejtette ki az InfoRádióban Szabados Gábor sportközgazdász.

Gazdasági szempontból nem is érdemes összevetni a két eseményt, a paralimpia nyomába sem érhet az olimpiának – emelte ki Szabados Gábor. Az egyik profi sportolók versengése, a paralimpia viszont egy szabadidősport-rendezvény, a résztvevők jelentős része nem hivatásos sportoló. A sportközgazdász arra is felhívta a figyelmet, hogy mindenki a saját bőrén is tapasztalja azt, hogy mennyire követte az olimpiát és mennyire követi most paralimpiát.

"Nézettségben, szponzori támogatásban, megjelenésben, minden egyes a gazdasághoz köthető körülményben óriási a különbség. Éppen ezért fontos, hogy a paralimpia ilyen módon az olimpiával párban megjelenjen, ugyanazokon a helyszíneken, rögtön az olimpia után hasonló külsőségek között, mert éppen ez mutatja azt az értéket, hogy fogyatékosok sportja ugyanolyan értékű tud lenni, mint az épeké" – mondta.

Itthon néhány parasportoló korábban az épekéhez hasonló ismertségre tett szert, például Pásztory Dóra vagy Sors Tamás, de nem ez a jellemző,

mert a korábban említett korlátok miatt ugyanolyan népszerűséget nem tudnak elérni a paralimpiai sportolók.

"Egy olyan társadalomban, amilyen a magyar is, amely fokozott figyelmet fordít a sporteredményekre és különösen az olimpiai eredményekre, ennek a nagy érdeklődésnek az oldalvizén a paralimpiai sportolók is nagyobb figyelmet tudnak kapni, mint azokban a társadalmakban, ahol az olimpia sincs annyira a középpontban, mint nálunk" – tette hozzá a szakértő.

Szabados Gábor kiemelte, a paralimpia fő értékét nem a gazdasági hangsúly adja, hanem annak a kifejezése, hogy egyenrangúak az olimpikonok a paralimpikonokkal, és az épek a fogyatékosokkal. Ez egy erős üzenet, amit erősít, hogy minden pályázó ország vállalja, hogy nemcsak olimpiát rendez, hanem paralimpiát is, csomagban értékesítik a televíziós jogokat is és minden egyebet.

"A két esemény mindig összekapcsolódik, és ez a létező legerősebb üzenet.

A fogyatékosoknak a társadalomba való általános integrációjában a paralimpia az egyik legerősebb kommunikációs elem" – jelentette ki a sportközgazdász, és beszélt a parasportolók díjazásáról is: az olimpikonoknak járó állami jutalom felét kapják a paralimpiai érmesek és helyezettek. Szerinte két szempontból is lehet értékelni a díjazást: ha azt mondjuk, hogy az olimpikonok munkája egyenértékű paralimpikonokéval, akkor felvetődhet a kérdés, hogy miért csak a fele, ha viszont azt nézzük, hogy milyen gazdasági háttér áll az olimpia és a paralimpia mögött, milyen népszerűséget, ismertséget tudnak elérni az olimpikonok, akkor ez az 50 százalék kifejezetten magas.

"Ez az 50 százalék olyan szimbolikus szám, ami egyszerre mutatja azt, hogy a kettő között van különbség – mondta Szabados Gábor –, viszont azt a nagyon fontos összetartozást is hangsúlyozza azáltal, hogy legalább a felét eléri. Különböző elvek és értékek között kell egyensúlyozni, ez az 50 százalék az üzenet és a szimbolika szempontjából egy elfogadható arány."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 15:34
×
×
×
×