eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Visszahelyezték az olimpiai játékok szimbólumát, az ötkarikát felújítás után eredeti helyére a Tokiói-öbölben fekvő Odaiba mesterséges szigeten 2020. december 1-jén. A tervek szerint 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik meg a koronavírus-járvány miatt elhalasztott tokiói nyári olimpiát. Az Odaiba Marine Park ad otthont az ötkarikás játékok nyíltvízi úszóversenyeinek és a triatlon versenyszámoknak.
Nyitókép: MTI/EPA

Napi tesztelés vár az olimpikonokra

Kéthetes karantén nem vonatkozik a versenyzőkre, de sok más szigorú szabály igen.

Minden olimpikont és a közvetlen környezetében dolgozó szakembert naponta tesztelik majd a koronavírusra a július 23. és augusztus 8. között sorra kerülő tokiói olimpián. Többek között ez szerepel a szabálykönyv második verziójában, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a szervezőbizottság.

A 14 napos karantént nem kell letölteni, a sportolók Japánba érkezésük után azonnal folytathatják az edzéseket.

A játékokra utazó minden személynek két negatív teszttel kell rendelkeznie még otthon, majd az érkezésük után három napon keresztül naponta ellenőrzik őket.

Tilos lesz a közösségi közlekedés használata, a játékokon résztvevők csak az akkreditált olimpiai járműveket használhatják. Ugyanez vonatkozik az étkezésre: csak kijelölt helyen lehet majd fogyasztani, ilyenek lesznek a játékok területén lévő étkezők, a szállások éttermei vagy a hotelszobák.

A szabálykönyv végleges verzióját júniusban adják ki, s ekkor döntenek a hazai nézők részvételéről, illetve az esetleges zárt kapus rendezésről.

Japán négy prefektúrájában, Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hjogóban vasárnaptól május 11-ig egészségügyi vészhelyzetet hirdettek ki a pandémia miatt. A szigetország lakosságának túlnyomó része változatlanul ellenzi az olimpiát, a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján a megkérdezettek 70-80 százaléka szerint törölni, vagy újból halasztani kellene a játékokat. Az már korábban kiderült, hogy külföldi nézőket nem engednek majd be az eseményre.

A tavalyról idénre halasztott olimpia hivatalos megnyitója a tervek szerint július 23-án lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×