eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nemzeti színű szalag a Hungaroring újraaszfaltozott pályájának avatásán 2016. április 14-én.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Tízmilliárdokat pumpál a kormány a hazai autó- és motorsportba

A kormány rendelkezett a Forma–1 jogdíjairól 2027-ig, illetve a hazai Moto GP-futam megrendezéséhez szükséges összegről is 2023-tól.

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent rendelet szerint a kormány támogatja a Forma–1-es Magyar Nagydíj megrendezését, illetve a 2027-ig érvényes versenypromóciós megállapodás megújítását. Ennek érdekében több beruházást is végre kell hajtani, többek között a Hungaroring versenypálya főépületét korszerűsíteni, újjáépíteni, illetve fel kell mérni a későbbi fejlesztések megvalósítását szolgáló ingatlanszerzési igényeket, vagyis a mogyoródi pálya esetleges bővítése is szóba kerülhet – írja a Portfolio.

Egy másik rendeletben a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette a Hungaroring Stratégiai Fejlesztési Programjában megvalósuló beruházásokat, amelyekre a 2017-ben nyújtott 5 milliárd forintos tőkejuttatás nyújthat fedezetet. A főépület korszerűsítésének, újjáépítésének előkészítésére legfeljebb 1,6 milliárd forint használható fel, illetve ennyiből kell felmérni a későbbi igényeket is. A beruházáshoz szükséges további forrásokról is előterjesztés készül majd 2021 szeptemberéig.

A rendeletben döntött a kormány arról is, hogy

a Magyar Nagydíj után 2021-ben 45 millió dollár (mintegy 14 milliárd forint) jogdíjat fizessen ki a Hungaroring,

majd ez az összeg évente négy százalékkal emelkedjen 2027-ig.

A kormány támogatja egy Moto GP-futam rendezését a most épülő versenypályán Hajdúnánás közelében 2023-tól. A futamot rendező társasághoz 103 millió forintos költségvetési forrást csoportosítanak át a Hungaroringtől.

A magyar Moto GP-futam jogdíja 2023-ban 9,45 millió euró (mintegy 3,3 milliárd forint),

majd ezt követően évente öt százalékkal emelkedik.

A kormány döntése értelmében a motorsport fejlesztésére külön állami vállalatot hoznak létre, a Valor Hungariae Zrt. neve HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt,-re módosul. A társaság 105 millió forintos állami tőkeemelésben részesül, amit a Hungaroring állami támogatásából vesznek el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×