eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
London, 2018. október 3.Maurizio Sarri, a Chelsea olasz vezetőedzője sajtóértekezletet tart a klub londoni edzőközpontjában 2018. október 3-án, egy nappal a Vidi FC elleni Európa-liga mérkőzés előtt. (MTI/EPA/Niklas Hallen)
Nyitókép: NIKLAS HALLEN

Sarri: „Nincs esélyese a bajnoki csatának”

Az Olasz Kupa végjátéka jelenti az újrakezdés prológját az olasz futballban. Péntek este a Juventus a Milannal, egy nappal később a Napoli az Interrel játszik.

A calcio volt az első az európai országok labdarúgásában, amelyet márciusban mélyen érintett a koronavírus. Lombardia volt (már amennyiben indokolt a jelen helyett a múlt idő használata) a járvány epicentruma, Giuseppe Conte miniszterelnök február 22-én, szombaton jelentette be, hogy három „északi” bajnoki mérkőzés, az Atalanta–Sassuolo, a Verona–Cagliari és az Internazionale–Sampdoria találkozót elhalasztják a Covid-19 miatt.

Olaszországban derült ki először futballistákról, hogy elkapták a kórt (Daniele Rugani, majd a világbajnok Blaise Matuidi, a Juventus duója volt első két Serie A-s játékos, aki megfertőződött),

akadt olyan időszak, amikor a Juventus 121 alkalmazottja is karanténbe vonult.

A torinóiak az AC Milan elleni Olasz Kupa-elődöntőt még február közepén lejátszották (1-1 a San Siróban), mint ahogyan nem volt még akadálya a másik ágon az Internazionale–Napoli (0-1) meccs megtartásának sem. Ám a visszavágókat már elhalasztották, ezekkel indul most újra az olasz futballélet. A tervek szerint a két párharc győztesei szerdán, június 17-én mérkőznek majd Rómában a serlegért. Az elődöntők előtt egyperces tiszteletadással megemlékeznek a koronavírus-járvány áldozatairól, majd

a játékosok tapssal fejezik ki elismerésüket és hálájukat az egészségügyi dolgozóknak.

Két nappal utána, június 19-én folytatódik a bajnokság, több mint háromhónapos szünet után. Március nyolcadikán még megtartották a bajnoki versenyfutás szempontjából nagy jelentőségű Juventus–Internazionale rangadót (2-0), majd a következő hétfőn lejátszották a Sassuolo–Brescia meccset. Azóta nem rendeztek bajnokit…

Olaszország különböző tartományait nem egyformán érintette a járvány, mint ahogyan nem egyformán hamar nyugodtak bele a klubvezetők sem a teljes leállásba. A Napolinál már április elején egyénileg edzettek a játékosok, de nem hogy akkor, még két hónappal később sem volt a helyzet alkalmas a futball „visszatérésére”.

Aligha kell ecsetelni, a Serie A, vagyis a Liga vezetői a mihamarabbi, de biztonságos újrakezdés mellett voltak, miközben akadt olyan egészségügyi szakember, aki még az őszi újrakezdést is korainak tartotta. A helyzet szerencsére országszerte javult, s a nagyon vágyott június 13-i bajnoki folytatáshoz képest csak egy hetet kellett már csak halasztani.

Nyilván nehéz tippelni a folytatás történéseire, nincs okunk nem hinni Maurizio Sarrinak, a Juventus edzőjének, aki így nyilatkozott klubja honlapjának: „A mostani helyzetben nincs esélyese a bajnoki címnek. Minden csapatnak fel kell arra készülnie, hogy váratlanul pontokat fog elhullatni. Ugyanilyen nyíltnak gondolom a Milan elleni kupamérkőzésünket is.”

Rengeteg van hátra a bajnokságból, az állás pedig az első két helyen nagyon szoros.

A Juventusra és a Lazióra is 12-12 bajnoki találkozó vár még, kettejük között egy pont a különbség, a címvédő javára. A két csapat még játszik majd egymással, a tervek szerint július 20-án, egy hétfői napon. Tekintve, hogy a bajnokság majdnem egyharmada még hátravan, e meccsen kívül is várnak még rangadók a csapatokra. A Juve például a bajnokságban is játszik a Milannal, valamint az Atalantával és az AS Romával is. Ugyanakkor a Milan ellenit kivéve mindegyiken pályaválasztó lesz, ez előny. A Lazio az Atalanatával, a Milannal, a Juvéval és a Napolival is meccsel, a négyből csak a Milant fogadja. Ez nehezebb menetelésnek tűnik.

Sarri beszélt arról is, hogy nehezen kiszámítható, melyik csapat hogyan reagál majd a különleges körülményekre, a nézők nélküli lelátók látványára, a csendes futballra, valamint a sűrű program és a nem elégséges felkészülés miatti fokozott sérülésveszélyre.

Alighanem a hátralévő teljes, a tervek szerint augusztus 2-ig tartó 2019–2020-as idényben zárt kapuk mögött rendezik a mérkőzéseket. Carlo Sibilia egészségügyi miniszter szerint augusztusban, esetleg szeptemberben térhetnek vissza a szurkolók, de hozzátette, ha a színházak és a mozik esetében sikeres lesz a korlátozásokkal szigorított nyitás, akár már júliusban fontolóra vehetik ugyanezt a Serie A-ban. „De nagyon óvatosnak kell lenni” 0 tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×